Female Friday
NTR

Maria Theresia von Paradis − componeerde grotendeels anoniem

foto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Maria Theresia von Paradis − componeerde grotendeels anoniem

Deze week is het voor de tweede keer Female Friday. Elke vrijdag staat er in Podium (NTR) een andere vrouwelijke componist centraal. Presentator Dieuwertje Blok gaat samen met redacteuren Rachel Pouwer en Judith van Leeuwen op zoek naar een onterecht vergeten componist. Tot de Klassieke Top 400 begint in september lichten we er wekelijks één uit. Op vrijdag 26 mei stond Maria Theresia von Paradis centraal.

Female Friday: Maria Theresia von Paradis

Maria Theresia von Paradis

Misschien heb je nog nooit van haar gehoord. Dat is niet zo vreemd want van componist Maria Theresia von Paradis worden zelden stukken gespeeld of opgenomen. Haar beroemdste stuk is de Sicilienne. Dat stuk zou je kunnen kennen, want op de door miljoenen mensen over de hele wereld bekeken bruiloft van Megan en Harry werd het stuk op cello gespeeld door Sheku Kanneh.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maria Theresia von Paradis was een Oostenrijkse componist, die ook verdienstelijk zong en piano speelde. Ze was een tijdgenoot van Wolfgang Amadeus Mozart die ze ook heeft ontmoet. Op jonge leeftijd werd ze slechtziend en uiteindelijk blind, maar dat belemmerde haar niet om veel stukken te componeren. Waaronder twee pianoconcerten, twaalf pianosonates, vijf opera’s, drie cantates en veel liederen. Ook lesgeven speelde een belangrijke rol in haar leven. Ze richtte in 1808 een eigen muziekschool op in Wenen waar ze meisjes lesgaf in zang, piano en compositie.

De blinde tovenares

Over haar leven werd een korte opera geschreven met muziek van Errollyn Wallen. "Ze werd diep gerespecteerd door haar tijdgenoten - Mozart, Salieri en Haydn", zei de librettist van het stuk: Selina Mills in een documentaire over de componist. Von Paradis maakte in haar leven veel concertreizen. Met veel succes, want tijdens haar concerten in Londen werd ze geprezen als de blinde tovenares. Helaas worden haar werken maar weinig uitgevoerd.

Wil je meer weten over Female Friday? Neem een kijkje op onze speciale themapagina.

Ster advertentie
Ster advertentie