Componist

Dmitri Sjostakovitsj

foto: ANPfoto: ANP
  1. Componistenchevron right
  2. Dmitri Sjostakovitsj

Wie was Dmitri Sjostakovitsj?

Dmitri Sjostakovitsj was een belangrijke componist uit de Sovjet-Unie. Zijn stijl is veelzijdig, met indringende, grootse stukken tot muziek vol grapjes.


Snelle weetjes

  • Geboren: 25 september 1906, St. Petersburg (Rusland)
  • Gestorven: 9 augustus 1975, Moskou (Rusland)
  • Getrouwd met: Irina Antonovna Sjostakovitsj (geh. 1962–1975), Margarita Kainova (geh. 1956–1959), Nina Vassiljevna Varzar (geh. 1932–1954)
  • Bekendste stukken: Jazzsuites voor orkest (met de Second waltz), Symfonie nr.5, Lady Macbeth of Mtsensk, Celloconcert nr.1, The Gadfly, Symfonie nr.7, “Leningrad”, Pianoconcert nr.2, Strijkkwartet nr.8
  • Interessant: componeerde zijn Tweede pianoconcert voor zijn zoon Maxim en stopte er allerlei grapjes in die alleen zij konden begrijpen.

In het kort

Dmitri Sjostakovitsj leefde en werkte bijna zijn hele leven onder het juk van het Sovjetregime. Sjostakovitsj kreeg veel waardering voor zijn Eerste symfonie, die hij op 19-jarige leeftijd componeerde. Jaren later, echter, keurde Stalin zijn muziek in één klap af. Sjostakovitsj werd openlijk uitgeroepen tot vijand van het volk. Hij wist zijn muziek echter zo te componeren dat hij aan Stalins eisen voldeed zonder daarbij in te boeten op het uiten van zijn eigen gevoelens. Zijn omvangrijke oeuvre heeft een grote emotionele intensiteit, bevat humor en is vaak satirisch.

Wist je dat...

  • Sjostakovitsj, net als Prokofjev, in de gaten werd gehouden door de Unie van Sovjetcomponisten? Dit was een speciaal bureau dat was opgericht om componisten te controleren.
  • zijn Achtste strijkkwartet begint met de eerste letters van zijn naam in de muzieknoten D-Es-C-H?
Ster advertentie
Ster advertentie