Componist

Giuseppe Verdi

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Componistenchevron right
  2. Giuseppe Verdi

Wie was Giuseppe Verdi?

Giuseppe Verdi was een Italiaanse componist uit de Romantiek. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste operacomponisten van de negentiende eeuw.

Snelle weetjes:

  • Geboren: 10 oktober 1813, Le Roncole (Italië)
  • Gestorven: 27 januari 1901, Milaan (Italië)
  • Getrouwd met: Giuseppina Strepponi (geh. 1859–1897), Margherita Barezzi (geh. 1836–1840)
  • Bekendste stukken: Aïda (met de Triomfmars), Nabucco (met Va pensiero of het Slavenkoor), Rigoletto (met La donna è mobile), La Traviata, Il Trovatore, Otello
  • Interessant: had een algemeen bekende rivaliteit met Richard Wagner, de andere grote operacomponist van de negentiende eeuw

In het kort

Als zoon van een ongeletterde herbergier kreeg Giuseppe Verdi de muziek niet met de paplepel ingegoten. Toch kreeg hij op een gegeven moment zijn eerste muzieklessen, van de lokale organist. Een mecenas erkende zijn talent en zorgde ervoor dat hij lessen kon krijgen bij musici uit zijn geboortestad. Verdi bleek een snelle leerling; het duurt niet lang voor hij zelf lesgaf bij de plaatselijke muziekschool. Met hulp van een vriend voerde Verdi zijn eerste opera Oberto op in de Scala in Milaan. Dit bleek een succes; al snel tekende hij een contract bij ditzelfde operahuis. Onder dit contract componeerde hij Nabucco en I Lombardi, die zorgden voor zijn doorbraak in heel Europa.

Wist je dat...

  • Verdi werd geweigerd aan het conservatorium van Milaan? Dankzij de vrijgevigheid van ene Barezzi, met wiens dochter Verdi later zou trouwen, kon hij echter wel gedurende drie maanden privéles volgen bij de Italiaanse componist Vincenzo Lavigna in Milaan.
  • hij geboeid was door de politiek en tot in 1865 actief was in het Italiaanse Parlement?
  • Verdi, mede door zijn werk in de politiek, in de laatste 35 jaar van zijn leven slechts vijf opera’s componeerde?
Ster advertentie
Ster advertentie