Componist

Franz Liszt

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Componistenchevron right
  2. Franz Liszt

Wie was Franz Liszt?

Franz Liszt was een Hongaarse componist en virtuoos pianist uit de Romantiek. Met zijn concerten veroorzaakte hij in heel Europa ‘Lisztmania’.


Snelle weetjes

  • Geboren: 22 oktober 1811, Raiding (Oostenrijk)
  • Gestorven: 31 juli 1886, Bayreuth (Duitsland)
  • Bekendste stukken: Liebesträume, Pianoconcert nr.2, Années de Pèlerinage, Hongaarse rapsodieën, Dantesymfonie
  • Interessant: is de bedenker van het symfonisch gedicht, een orkeststuk over een buitenmuzikaal onderwerp, en het recital, een concert met solostukken gespeeld door één musicus.

In het kort

Vanaf zijn jonge jaren was al duidelijk dat Franz Liszt een natuurtalent op de piano was, een waar wonderkind. De vader van Liszt overleed in 1827 onverwacht. Liszt was hier zo van ondersteboven, dat hij geen aandacht meer aan zijn carrière besteedde. Door de Julirevolutie van 1830 ontwaakte hij, zette hij zijn opleiding voort en maakte hij kennis met componisten als Frédéric Chopin, Hector Berlioz en Niccolò Paganini. In de laatste jaren van zijn leven sloot Liszt zich aan bij de katholieke kerk en produceert hij enkel nog kerkmuziek. Opmerkelijker waren de sobere pianowerken die hij schreef, waarin hij vooruitwees naar de twintigste-eeuwse atonale muziek. Liszt geldt als een van de technisch meest begaafde pianisten aller tijden, misschien wel de beste.

foto: Wikimedia Commons

Een portret van Franz Liszt.

Wist je dat...

  • Liszt zo veel verzoeken kreeg om een lok van zijn eigen haar te versturen, dat hij een hond kocht en plukken vacht gebruikte?
  • hij in 1839 een tournee heeft georganiseerd om geld in te zamelen voor een standbeeld van Beethoven in Bonn?
  • Liszt op 75-jarige leeftijd stierf tijdens het Wagnerfestival?

Toplijsten: De Franz Liszt-list

Ster advertentie
Ster advertentie