Componist

Harry Thacker Burleigh

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Componistenchevron right
  2. Harry Thacker Burleigh

Wie was Harry T. Burleigh?

Harry T. Burleigh was een Afro-Amerikaanse bariton, componist en arrangeur. Tot in de jaren 1910 reikte zijn bekendheid tot ver buiten de grenzen van de Verenigde Staten. Zijn liederen worden beschouwd als enkele van de beste uit de Amerikaanse geschiedenis.

Snelle weetjes:

  • Geboren: 2 december 1866, Erie, Pennsylvania (Verenigde Staten)
  • Gestorven: 12 september 1949, New York City, New York (Verenigde Staten)
  • Bekendste stukken: zijn arrangementen van traditionele Afro-Amerikaanse liederen, zoals Go down Moses en Where you there?
  • Interessant: zong traditionele liederen voor Antonín Dvořák bij diens aankomst in de VS.

Tegenwoordig staat Harry T. Burleigh vooral bekend als de man die Antonín Dvořák introduceerde in de Afro-Amerikaanse muziek. Dvořák werd in 1892 naar Amerika gehaald om als nieuwe directeur van het National Conservatory of Music het land te helpen bij het creëren van een nationale muziekstijl. Burleigh was toen ter tijd al een begenadigd zanger en student aan het conservatorium. Met zijn warme baritonstem droeg hij spirituals voor aan de Tsjechische componist. Mede door deze ontmoeting gaf Burleigh succesvol gehoor aan de uitdaging om een nationale muziekschool op te richten. Op deze manier werd hij Amerika's eerste prominente zwarte componist. Hij maakte onder meer honderden koorarrangementen van spirituals en schreef veel kunstliederen.

foto: Wikimedia Commons

Harry T. Burleigh

Hoewel ze centraal staan in zijn werk, gaat Burleighs nalatenschap veel verder dan enkel zijn liederen. Burleigh was een leidend figuur in de zwarte New Yorkse culturele en politieke omgeving. Dit was hij al ruim voor de zogenoemde Harlem Renaissance (een artistieke beweging van Afro-Amerikaanse schrijvers en kunstenaars die in de jaren 1920 de zwarte stereotypen en associaties met onderdanigheid tegenover de blanken naast zich neerlegden). Als rolmodel, zangcoach en mentor heeft hij een grote invloed gehad op veel jongere Afrikaans-Amerikaanse zangers en musici.

Wat maakt de spirituals van Burleigh zo bijzonder?

Spirituals zijn Afro-Amerikaanse liederen over de ontberingen van de slavernij, met religie als element van hoop. Ze geven uiting aan het ontembare van de menselijke geest. De collectie liederen behoort tot een van Amerika’s meest levendige muzikale tradities. Met zijn arrangementen heeft Burleigh de spirituals bij een groter en gemengder publiek gebracht. Hiermee heeft hij een van Amerika’s vroegste en belangrijkste bijdragen aan de wereld van de muziek weten te behouden.

Gerelateerde podcast

Gemiste Sterren

Gemiste Sterren

Wist je dat?

  • Burleigh de spirituals leerde van zijn opa, die tot 1832 in slavernij leefde?
  • hij pas op zijn 26e een beurs kreeg waarmee hij werd toegelaten aan het prestigieuze National Conservatory of American Music?
  • Burleigh in juni 1892 samen met sopraan Sissieretta Jones een recital gaf in Carnegie Hall?
Ster advertentie
Ster advertentie