Componist

Rachel Portman

foto: Amy Mackenzie/ANPfoto: ANP
  1. Componistenchevron right
  2. Rachel Portman

Wie is Rachel Portman?

Rachel Portman is een Britse filmcomponist. Met soundtracks voor onder andere Chocolat, Emma en The Duchess behoort ze tot de crème de la crème van de filmcomponisten. Ze is één van drie vrouwen die ooit een Oscar won.

Snelle weetjes:

  • Volledige naam: Rachel Mary Berkeley Portman
  • Geboren: 11 december 1960, Haslemere (Engeland)
  • Getrouwd: Uberto Pasolini (geh. 1995-2006), Andrew Gilchrist (geh. in 2021)
  • Kinderen: Anna, Giulia, Niky
  • Bekendste soundtracks: Emma, Chocolat, Bessie, Race, Oliver Twist, The Duchess
  • Interessant: is de eerste vrouwelijke filmcomponist die een Oscar en een Emmy heeft gewonnen.

De filmmuziekwereld is een wereld waarin veel meer mannen dan vrouwen werkzaam zijn. Toch heeft Rachel Portman dat nooit als vervelend ervaren. Ze heeft naam gemaakt, grote filmprijzen gewonnen en inmiddels meer dan 100 films en series voorzien van muziek.

De stijl van Rachel Portman

Al op veertienjarige leeftijd maakte Portman haar eerste composities. Het was dan ook geen verrassing dat ze muziek ging studeren aan Oxford University. Tijdens haar studie begon ze met componeren voor theater- en filmproducties van drama-studenten. Haar eerste score voor de film Priviledged was niet alleen haar debuut als filmcomponist, maar ook het acteerdebuut van de Britse acteur Hugh Grant.

Portman heeft vooral naam gemaakt met het componeren voor drama's. Haar stijl kenmerkt zich dan ook door romantische, dromerige en meeslepende muziek. In haar muziek is veelal een grote rol weggelegd voor een enkel instrument: vaak de cello, viool of blaasinstrument. Dit is haar manier om de impact van een belangrijke verhaallijn of karakter in een film te vergroten.

Quote

Ik ben een groot voorstander van 'less is more'. [...] Ik probeer vaak een regisseur te overtuigen van de kracht van het wegnemen van een muziekstuk.

Rachel Portman

Rachel Portman levert voor kostuumdrama's en biopics

Portman heeft meerdere scores gemaakt voor kostuumdrama's en biografische films. Haar werk voor deze filmgenres leverde haar tot nu toe de grootste filmprijzen op. Zo won ze een Oscar voor de film Emma. Ook in The Duchess kun je de kenmerkende, dromerige stijl van Portman duidelijk terug horen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 2015 won ze een Emmy Award voor haar score voor Bessie, een film over het leven van de koningin van de blues, Bessie Smith. Ook met de muziek voor de biografische film Race, over de Afro-Amerikaanse atleet Jesse Owens en zijn tocht naar de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, laat Portman haar bijzondere vermogen om karakters en verhalen naar muziek te vertalen horen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Portman is ook niet onbekend met het componeren voor animatiefilms. Zo heeft ze de muziek verzorgd voor De avonturen van Pinocchio en Belle en het beest.

Quote

Ik ben gefascineerd door de chemie van muziek en bewegend beeld. Ik houd van dramatiseren en ben geïnteresseerd in het definiëren van emoties om ze vervolgens uit te kunnen drukken, maar dan wel heel specifiek. Ik voel me als een verhalenverteller, maar dan met muziek.

Rachel Portman

In de podcast 'Muziek is een vrouwelijk woord' interviewde Rebecca van der Weijde de Oscar-winnende Rachel Portman. - Muziek is een vrouwelijk woord

Rachel Portman ook actief buiten de filmwereld

Naast het feit dat Portman al meer dan 100 filmscores heeft geproduceerd én nog altijd actief is in deze tak van sport, heeft ze inmiddels de opera The Little Prince en meerdere symfonieën voor de BBC Proms gecomponeerd. Ook bracht ze in 2019 het soloalbum Ask the River uit, waarop ze haar liefde voor de natuur uit en aandacht vraagt voor het klimaatprobleem. Op haar Instagrampagina post ze ook met grote regelmaat mooie natuurkiekjes.

De Britse kroonprins Charles schudt de hand van Rachel Portman. Hij rijkte haar een Honorary Fellowship Award uit in 2020.

Filmmuziek Top 200

De Filmmuziek Top 200 was een feest! Op donderdag 7 en vrijdag 8 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

🍿 Bekijk de lijst van 2024

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie