Concert

Herodes en Salome volgens Stradella

  1. Concertenchevron right
  2. Herodes en Salome volgens Stradella

Collegium 1704

Václav Luks, dirigent

Erodiade la figlia (Salome): Giulia Semenzato*, sopraan
Erodiade la madre: Gaia Petrone, mezzosopraan
San Giovanni Battista: Christophe Dumaux, countertenor
Consigliere: Luca Cervoni, tenor
Erode: Krešimir Stražanac, bas

Stradella - San Giovanni Battista

* Giulia Semenzato vervangt Arianna Vendittelli

Herodes en Salome volgens Stradella

Alessandro Stradella? Václav Luks en zijn Collegium 1704 houden een krachtig pleidooi voor Corelli’s tijdgenoot, die het het verhaal van Salome en Herodes ongekend sterk toonzette.

Václav Luks en Collegium 1704

Met Václav Luks bevinden we ons onder de oudemuzieknoblesse. Sinds 1991 rijgt de Tsjech de jubelkritieken aaneen met zijn Collegium 1704: een wereldtopper binnen het zeventiende- en achttiende-eeuwse repertoire. Er zijn dan ook geen betere gidsen denkbaar om het oeuvre van Corelli-tijdgenoot Alessandro Stradella te doen herontdekken.

Stradella verdiende zijn sporen als musicus in Rome, Venetië en Genua, en componeerde zo’n driehonderd werken: een oeuvre dat barokfanaten met smaak zullen verorberen. Hoogst expressief, uitbundig en contrastrijk, vol pakkende melodieën, virtuoos contrapunt en slimme orkestratietrucjes: San Giovanni Battista behoort tot het beste van wat Stradella geschreven heeft.

Verleiding, trots, wanhoop en horror

Centraal in dit oratorium – bedoeld voor Palmzondag 1675 – staat Johannes de Doper, die poogt Herodes tot een deugdzaam bestaan te bewegen. De intriges van stiefdochter Salome worden echter zijn dood. Dit Bijbelse drama vertaalt Stradella naar een bonte en boeiende partituur, met een bezetting die van nummer tot nummer varieert en vocale solisten die hun pad kiezen tussen verleiding en trots, wanhoop en horror.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 08 februari 2020

Omroep

NTR

Componisten

Alessandro Stradella

Uitvoerenden

Kresimir Strazanac (Erode; bas), Luca Cervoni (Consigliere; tenor), Christophe Dumaux (San Giovanni Battista; countertenor), Giulia Semenzato (Erodiade la figlia (Salome); sopraan), Gaia Petrone (Erodiade la madre; mezzosopraan), Ansaldo Ansaldi (Tekstschrijver), Václav Luks (Dirigent)

Ensembles

Collegium 1704

Tijdperken

Vroeg barok

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie