Concert

Elly Ameling en Bernard Haitink

  1. Concertenchevron right
  2. Elly Ameling en Bernard Haitink

Bernard Haitink is van 1957 tot 1961 chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Daar maakt hij in 1954 al zijn debuut en legt er de basis voor zijn latere carrière.

Op 6 september geeft Haitink de aftrap voor het seizoen 2014 - 2015 van de NTR ZaterdagMatinee. Na een lange afwezigheid keert hij terug bij het orkest waarvan hij inmiddels beschermheer is geworden. Op 6 september viert Haitink zijn zestigjarig dirigentenjubileum, mét het Radio Filharmonisch Orkest.

In 1969 staat Bernard Haitink voor het Radio Filharmonisch Orkest in een programma met het Motet Exsultate, jubilate van W.A. Mozart met als soliste sopraan Elly Ameling. Ook dirigeert Haitink Gustav Mahlers Tweede Symfonie.

Gustav Mahlers symfonieën zijn niet alleen onsterfelijk; ze hebben ook verschillende levens gekregen. Voor de componist zelf een dagboek, reddingsboei en lotsbestemming. Voor dirigenten en orkesten zijn ze al een eeuw lang een ijkpunt van Bijbel-achtige proporties.

De Tweede Symfonie van Mahler is een gigantische werk over leven, dood en wederopstanding met in de slotdelen zangstemmen, die een nieuw leven verkondigen.

Media
Programmaboekje Matinee op de vrije zaterdag 8 november 1969

Motet voor sopraan en orkest KV.165, "Exsultate, jubilate" - compleet

Opnamedatum

zaterdag 08 november 1969

Omroep

VARA

Componisten

Wolfgang Amadeus Mozart, Gustav Mahler

Uitvoerenden

Elly Ameling (sopraan), Aafje Heynis (alt), Bernard Haitink (Dirigent), Groot Omroepkoor

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Klassiek, Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie