Concert

Salomé

foto: Milagro Elstak
  1. Concertenchevron right
  2. Salomé

Salomé is een opera in één akte van Richard Strauss uit 1905, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk Salomé van Oscar Wilde. Het is de derde opera die Strauss schreef en daarbij zijn eerste werkelijk originele opera met een sensuele, erotische en zelfs perverse draagkracht. Het werk heeft een enorme invloed gehad op de verdere evolutie van de opera.


Salomé
Wanneer Salome het feest aan het hof van Judea en de begerende blikken van haar stiefvader koning Herodes ontvlucht, raakt ze geïntrigeerd door de stem van de onbuigzame profeet Jochanaan. Wanneer hij haar liefde afwijst, slaat haar verlangen om in bloeddorst. In een spel vol manipulatie, machtsvertoon en verleiding danst Salome vervolgens voor haar stiefvader. Zo dwingt ze de executie van Jochanaan af. Eindelijk kan ze zijn lippen kussen, die naar bitter bloed smaken.

Concertante uitvoering
De concertante uitvoering van dit intense en sensuele muziekdrama wordt verklankt door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Cornelius Meister. De dramatische sopraan Jennifer Holloway, die in de rol van Salome internationale successen viert, maakt haar debuut bij De Nationale Opera. Brian Mulligan, een heldenbariton met een uitzonderlijke stem, keert terug bij DNO voor zijn roldebuut als Jochanaan en gevierd mezzosopraan Doris Soffel schittert opnieuw als de doortrapte en zelfingenomen Herodias. Met een sterrencast van zowel bekende als nieuwe gezichten belooft deze uitvoering te betoveren, ontroeren en fascineren.

Bron: operaballet.nl

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 12 februari 2022

Omroep

NTR

Componisten

Richard Strauss

Uitvoerenden

Thomas Blondelle (Herodes - tenor), Doris Soffel (Herodias - mezzosopraan), Jennifer Holloway (Salome - sopraan), Brian Mulligan (Jochanaan - bariton), Omer Kobiljak (Narraboth - tenor), Maya Gour (Ein Page der Herodias - mezzosopraan), Cornelius Meister (Dirigent)

Ensembles

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie