Concert

Christianne Stotijn en Concertgebouw Kamerorkest

foto: AT
  1. Concertenchevron right
  2. Christianne Stotijn en Concertgebouw Kamerorkest

Dvořáks Strijkersserenade is zonnig en onbezorgd; echt muziek voor de zondagochtend. Respighi componeerde met Il tramonto juist een zonsondergang voor strijkorkest en mezzosopraan. Het is Christianne Stotijn met haar warme, gloedvolle stem op het lijf geschreven.

Christianne Stotijn en Concertgebouw Kamerorkest

Opnamedatum

zondag 22 oktober 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Ludwig van Beethoven, Ernest Chausson, Antonín Dvořák, Ottorino Respighi

Uitvoerenden

Christianne Stotijn (mezzosopraan), Hans Eijsackers (piano), Michael Waterman (Dirigent)

Ensembles

Concertgebouw Kamerorkest

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw, Klassiek, Romantisch

Locatie

Concertebouw, Amsterdam

Dvořáks Strijkersserenade

Met zijn Strijkersserenade wilde Antonín Dvořák een licht werk componeren waar veel aan te genieten viel, een luchtig stuk tussen de ernstige symfonieën en strijkkwartetten die hij gecomponeerd had. De vijf delen zijn achtereenvolgens zangerig, zwierig dansant, humoristisch, lyrisch en uitbundig. Tot op de dag van vandaag blijft het een van de populairste composities van Dvořák. Met Beethovens prachtig zangerige Cavatina laat het Concertgebouw Kamerorkest horen hoe zangerig ze kunnen spelen.

Christianne Stotijn zingt Il tramonto

Christianne Stotijn zingt met haar warme, gloedvolle mezzosopraan-stem het prachtige Il tramonto van de Italiaanse componist Ottorino Respighi. Il tramonto, op een gedicht van Percy Bysshe Shelley, gaat over de zonsondergang, is lyrisch en vol dramatiek, maar tegelijkertijd intiem. Daarnaast zingt Stotijn Chaussons Chanson perpétuelle, een van de twee grote orkestliederen van de Franse componist, over het verdriet van een verlaten vrouw. De bewerking voor piano, strijkers en sopraan is van de componist zelf.

Ster advertentie
Ster advertentie