Concert

Vasily Petrenko en Noa Wildschut: Tsjaikovski en de Sheherazade

foto: Simon Van Boxtel
  1. Concertenchevron right
  2. Vasily Petrenko en Noa Wildschut: Tsjaikovski en de Sheherazade

De jonge topviolist Noa Wildschut is solist in Tsjaikovski’s intieme Souvenir d’un lieu cher. Verder speelt het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Vasily Petrenko Respighi en Rimski-Korsakov.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Petrenko en Wildschut spelen Tsjaikovski & Sheherazade

Opnamedatum

maandag 27 mei 2024

Omroep

AVROTROS

Componisten

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Nikolaj Rimski-Korsakov, Ottorino Respighi

Uitvoerenden

Aleksandr Glazoenov (Arrangeur), Noa Wildschut (viool), Joris van Rijn (viool), Vasily Petrenko (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw, Romantisch

Locatie

TivoliVredenburg, Utrecht

Noa Wildschut met Tsjaikovski

Rome, het Russische platteland en Arabië zijn de bestemmingen van dit concert. Noa Wildschut, de nog jonge maar inmiddels zeer succesvolle topviolist en in seizoen 2019/2020 ECHO rising star, speelt een van de meest intieme solowerken voor haar instrument geschreven. Genietend van de zomerse rust in een van de buitenhuizen van zijn weldoenster Nadezhda von Meck, componeerde Glazoenov een lieflijk driedelig werk voor viool en piano dat hij beschouwde als een ‘herinnering aan een dierbare plek’. Glazoenov maakte er naderhand een arrangement van voor viool en orkest, dat minstens even populair werd als het origineel.

Arabische sprookjes en Romeinse fonteinen

De bestemming van Rimski-Korsakov is de exotische wereld van de Arabische sprookjesverzameling 1001 Nacht. In zijn symfonisch gedicht Sheherazade vertelt de componist in klank enkele van de mooiste verhalen uit deze beroemde bundel. Alleen al de opening is treffend, waarin de strenge akkoorden van de hardvochtige sultan door de zoetgevooisde viool van de schone Sheherazade tot mildheid gestemd worden. Maar de reis begint in Rome waar Respighi met zijn Fontane di Roma de luisteraar langs enkele van de vele fonteinen voert die de stad rijk is. Het Radio Filharmonisch Orkest staat onder leiding van de gedreven dirigent Vasily Petrenko, al jaren een regelmatig terugkerende gast van het orkest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie