Concert

Michele Mariotti dirigeert Rossini’s Stabat Mater

foto: Victor Santiago
  1. Concertenchevron right
  2. Michele Mariotti dirigeert Rossini’s Stabat Mater

NTR ZaterdagMatinee 20 mei 2022

Michele Mariotti maakte in Nederland de tongen los met zijn ZaterdagMatinee­vertolking van Rossini’s Semiramide. In dit concert presenteert hij zijn geniale Stabat Mater.

Rossini ná de opera’s
Rossini schreef zijn eerste opera op zijn achttiende, en kapte ermee op zijn zevenendertigste. Negentien jaren waarin hij 39 opera’s produceerde. Hij stopte op het hoogtepunt van zijn roem, als vermogend man met ernstige gezondheidsproblemen. Toch kwam tussen 1831 en 1842 met vallen en opstaan een groot religieus werk uit zijn pen: het Stabat Mater, een geniale schepping die tot de top van zijn oeuvre wordt gerekend.

Beethovens Tiende symfonie
Beethovens vriend en duvelstoejager Karl Holz vertelt: “Beethoven heeft de volledige Tiende symfonie voorgespeeld. Hij had schetsen voor alle delen, schetsen die echter door niemand te ontcijferen waren.” De Britse musicoloog Barry Cooper probeerde het. In 1988 kwam hij met een uitgewerkte versie van het eerste deel: “al was het alleen maar om te laten horen wat Beethoven in schets nagelaten heeft.” Spannend!

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 21 mei 2022

Omroep

NTR

Componisten

Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Barry Cooper

Uitvoerenden

Selene Zanetti (sopraan), Cecilia Molinari (mezzosopraan), Francesco Demuro (tenor), Marko Mimica (bas-bariton), Michele Mariotti (Dirigent), Groot Omroepkoor

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Klassiek

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

NTR ZaterdagMatinee - Michele Mariotti dirigeert Rossini’s Stabat Mater

Ster advertentie
Ster advertentie