Evenement

The Swiss Connection: Stravinsky en Martin

foto: Thierry Fischer (c) Marco Borggreve
 1. Evenementenchevron right
 2. The Swiss Connection: Stravinsky en Martin

In 1935 won Frank Martin de opdracht voor een nieuw ballet dat in Zürich in de openlucht uitgevoerd zou worden. Maar de choreograaf vond de muziek die Martin voor Die blaue Blume schreef veel te complex en het stuk bleef ongeorkestreerd in de lade liggen. Bart Visman maakte alsnog een orkestratie voor de ZaterdagMatinee.

Programma

 • Orchestre de Chambre de Lausanne
 • Thierry Fischer dirigent
 • Hélène Walter sopraan
 • Luca Bernard tenor
 • Stephan MacLeod bas

  Martin Suite - Die blaue Blume (ork. B. Visman) (wereldpremière)
  Stravinsky - Pulcinella

Ondansbaar complex

In 2021 werd een handgeschreven piano-uittreksel van Die blaue Blume (her)ontdekt in het archief van het Frank Martin Huis in Naarden. Bart Visman pakt de handschoen op en maakt een orkestratie van een suite uit het ballet die in de ZaterdagMatinee voor het eerst zal klinken.

Geen Pergolesi

De Zwitserse connectie speelt ook in Pulcinella, dat Igor Stravinsky schreef voor de Ballets russes van Sergej Diaghilev en waarvan de Zwitserse dirigent Ernest Ansermet de première dirigeerde. Voor dit ballet rond het gelijknamige personage uit de commedia dell’arte schreef Stravinsky sprankelende muziek gebaseerd op achttiende-eeuwse modellen, waarvan toen gedacht werd dat ze van Pergolesi afkomstig waren. Maar onderzoek wees in de richting van andere componisten, onder wie de Nederlandse Unico Wilhelm van Wassenaer. Decors en kostuums van de originele Parijse productie waren van niemand minder dan Pablo Picasso.

Datum:

zaterdag 03 mei 2025 14:15 - zaterdag 03 mei 2025 16:35

Locatie:

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie