Concert

Reflecties met Edo de Waart

  1. Concertenchevron right
  2. Reflecties met Edo de Waart

Edo de Waart, voormalig chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, dirigeert Weinberg, Mendelssohn en Mahler, die in meerdere of mindere mate bepalend zijn voor het joodse geluid in Europa.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 14 december 2019

Omroep

NTR

Componisten

Gustav Mahler, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Mieczyslaw Weinberg, Anna Clyne

Uitvoerenden

Nicolas Altstaedt (cello), Jörg Widmann (Arrangeur), Arjan Woudenberg (klarinet), Edo de Waart (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Nieuwste muziek, Midden/laat twintigste eeuw, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Mahlers Totenfeier

De Oostenrijker Jörg Widmann is een briljant klarinettist, maar zeker ook een begenadigd componist. Een man die de traditie omarmt en er een eigen draai aan geeft. Zo transformeerde hij het Andante uit de Klarinetsonate van Felix Mendelssohn tot een vervreemdende spiegel vol spookachtige reflecties. Een mooie opmaat voor Totenfeier, het symfonisch gedicht van Gustav Mahler dat uiteindelijk een plek vond in diens Tweede symfonie.

Nederlandse première van Weinbergs Celloconcert

De joodse invloed op de muziek van de negentiende en twintigste eeuw (Mendelssohn, Mahler) was immens. Cellist Nicolas Altstaedt, 'een van de meest briljante jonge prinsen van de cello' aldus de Huffington Post, speelt bij deze Matinee het veronachtzaamde Celloconcert van de Russisch-Pools-joodse Mieczysław Weinberg. Zijn meesterlijke partituur wordt ingeleid door een even kleurrijke weldaad van de Engels-Amerikaanse componiste Anna Clyne (foto). In de Verenigde Staten werd Abstractions, haar voluptueuze orkestwerk waarin ze schilderijen uit het Baltimore Art Museum naar klank vertaalde, de hemel in geprezen. In Nederland vormt de première van dit werk het bewijs dat in de ZaterdagMatinee thema’s van voorgaande jaren, zoals de vrouwelijke componisten, niet worden vergeten.

Alles over Edo de Waart

Bron: concertgebouw.nl

Ster advertentie
Ster advertentie