Concert

La Damoiselle élue

foto: Arend Schot
  1. Concertenchevron right
  2. La Damoiselle élue

Avondconcert, dinsdag 7 december 2021

Holland Upper Voices (HUV) presenteert La Damoiselle élue (de uitverkoren jonkvrouw). Centraal staan twee grote seculiere cantates, pareltjes uit het SSAA-koorrepertoire die zelden worden uitgevoerd: The Chambered Nautilus van Amy Beach en La Damoiselle élue van Claude Debussy. De uitvoering van The Chambered Nautilus is zelfs een internationale première! Beach schreef het in 1907, maar nooit eerder werd dit werk buiten de Verenigde Staten live ten gehore gebracht. Naast deze twee cantates staat er prachtige muziek op het programma van Schubert, Rheinberger, Poulenc, Chausson en Lili Boulanger.

Samen met de internationale topsolisten Katharine Dain (sopraan) en Marine Fribourg (mezzosopraan) en Flore Merlin (piano), vertelt HUV de reis van een jonge vrouw die te vroeg sterft. Ons verhaal begint als gebed. In Abendlied & Psalm 23 bezingt onze hoofdpersoon de onschuld en zuiverheid van een relatie in de breedste zin van het woord.

We volgen onze jonkvrouw in haar geheimzinnige, gespannen en opwindende ervaringen van een jeugdliefde (Ständchen). Daarna bereiken we het middelpunt van het programma, waarin we haar volwassen zien worden als ze haar plaats in de wereld inneemt (The Chambered Nautilus). We voeren het publiek mee naar het volgende hoofdstuk van haar leven, waarin ze hevig verliefd wordt. We luisteren naar het verhaal van haar trouwdag (Chant nuptiale) en de sensuele dromen van haar huwelijksnacht (Les sirènes). Op het hoogtepunt van haar geluk raken we haar plotseling kwijt en rouwen we om haar onverwachte dood (Chant funèbre). Ons verhaal eindigt met het beeld van de gezegende jonkvrouw die vanuit de hemel neerkijkt op haar geliefde, wensend dat hij bij haar was. Ze legt haar gezicht in haar handen en huilt.

Bron: Holland Upper Voices

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zondag 31 oktober 2021

Omroep

NTR

Componisten

Franz Schubert, anoniem, Claude Debussy, Ernest Chausson, Francis Poulenc, Lili Boulanger, Joseph Rheinberger, Clara Schumann, Amy Beach

Uitvoerenden

Flore Merlin (piano), The Wallin' Jennys (Arrangeur), Marine Fribourg (mezzosopraan), Katharine Dain (sopraan), Drew Santini (Dirigent)

Ensembles

Holland Upper Voices

Tijdperken

Romantisch, Nieuwste muziek, Vroeg twintigste eeuw, Klassiek

Locatie

Nieuwe Kerk, Den Haag

Ster advertentie
Ster advertentie