Evenement

Nieuwe wegen met Ellen Reid en Nico Muhly

foto: Nico Muhly (c) Ana Cuba
  1. Evenementenchevron right
  2. Nieuwe wegen met Ellen Reid en Nico Muhly

Twee belangrijke jongere Amerikaanse componisten, Nico Muhly en Ellen Reid, krijgen een plek tussen de Amerikaanse en Europese traditie vertegenwoordigd door Samuel Barber en Jean Sibelius.

Programma

Radio Filharmonisch Orkest
Hannu Lintu, dirigent

Tine Thing Helseth, trompet

Barber - Eerste symfonie
Muhly
- Doom painting voor trompet en orkest (Nederlandse première, opdracht NTR ZaterdagMatinee en Antwerp Symphony Orchestra, mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van de Matinee)
Reid
- Today and today and today and today and today and today and today and today and today
Sibelius - Zevende symfonie

Respect voor traditie

Het nieuwe trompetconcert dat de Amerikaan Nico Muhly voor de Noorse trompettiste Tine Thing Helseth schrijft, wordt omlijst door werk van voorgangers en geestgenoten. Samuel Barber is een van de componisten die de vroegtwintigste-eeuwse Amerikaanse muziek mede definieerde en Ellen Reid is een van de belangrijkste hedendaagse Amerikaanse componisten. Net als Muhly bewandelt ze met respect voor de traditie nieuwe wegen.


Overrompelende sound

Zo is Today and today and… van Reid niet alleen voortgekomen uit haar ervaringen tijdens de coronapandemie, maar ook losjes gebaseerd op de muziek van Sibelius. Reid, vorig jaar nog composer in residence van het Concertgebouw en in 2019 winnaar van de Pulitzer Prize, combineert zoals altijd vele invloeden tot een overrompelende eigen sound.

Spiegelzaal 13.40 – 14.05 uur
Frederike Berntsen in gesprek met Nico Muhly

Datum:

zaterdag 05 april 2025 14:15 - zaterdag 05 april 2025 16:00

Locatie:

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie