Concert

Schumann volgens Jean-Guihen Queyras

foto: Melle Meivogel / Cello Biennale
  1. Concertenchevron right
  2. Schumann volgens Jean-Guihen Queyras

Cellist Jean-Guihen Queyras maakt zijn langverwachte debuut bij het Concertgebouworkest met Schumanns mysterieuze Celloconcert. Maxim Emelyanychev leidt ook klassieke symfonieën van Haydn en Prokofjev.

De wereldvermaarde cellist Jean-Guihen Queyras is de gedroomde vertolker van Robert Schumanns lyrische Celloconcert. Dit werk werd tijdens Schumanns leven nooit uitgevoerd, maar kreeg later bijna cultstatus vanwege het geheimzinnige, dromerige middendeel. Queyras soleerde opmerkelijk genoeg nog niet eerder met het Concertgebouworkest, dus kunt u zich verheugen op een unieke gelegenheid.

De jonge Maxim Emelyanychev bewees zich bij zijn debuut in 2021 als een bijzonder veelzijdig en communicatief dirigent, en werd dan ook meteen teruggevraagd. Nu combineert hij Schumann met ‘klassieke’ symfonieën van Haydn en Prokofjev. Dat Prokofjevs Eerste symfonie uit 1916 de bijnaam ‘Klassieke’ kreeg, is met goede reden. Zó zou Haydn kunnen klinken als die in de twintigste eeuw had geleefd. Haydn zelf is op dit concert vertegenwoordigd met één van zijn laatste, in Londen gecomponeerde symfonieën: de symfonie ‘met de paukenroffel’ – terecht een van zijn grote hits.

Schumann volgens Jean-Guihen Queyras

Opnamedatum

donderdag 18 april 2024

Omroep

AVROTROS

Componisten

Sergej Prokofjev, Robert Schumann, Joseph Haydn, Miroslav Skorik

Uitvoerenden

Jean-Guihen Queyras (cello), Maxim Emelyanychev (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw, Romantisch, Hoog barok, Klassiek

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie