Concert

Edo de Waarts Der Ring des Nibelungen: Das Rheingold

foto: RFO
  1. Concertenchevron right
  2. Edo de Waarts Der Ring des Nibelungen: Das Rheingold

De NTR ZaterdagMatinee en Opera Live presenteren: de complete operacyclus Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner. Te beginnen met Das Rheingold.

Edo de Waart dirigeerde in de late jaren 80 en begin jaren 90 de vier delen van Richard Wagners Der Ring des Nibelungen met het Radio Filharmonisch Orkest voor de Zaterdagmatinee. De Matinee en het Avondconcert/NTR Operalive slaan nu de handen ineen om de gehele cyclus uit de zenden op vier achtereenvolgende zaterdagen in juli.

Der Ring des Nibelungen bestaat uit een vooravond (Das Rheingold) en vier dagen (Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung) en vertelt het verhaal over de ring van macht die door de Nibelung Alberich wordt vervloekt en die leidt tot een machtsstrijd met oppergod Wotan waarbij hun respectievelijke kinderen en kleinkinderen Hagen, Brünnhilde, Siegmund en Siegfried ook in verwikkeld raken.

Edo de Waart en het Radio Filharmonisch Orkest brachten de vier werken met een achtenswaardige combinatie van dramatische spanning, vaart en lyriek. 'De manier waarop De Waart, als een hedendaagse Nibelungensmid, de door Wagner opgehoopte stapel diamanten en edelmetalen slijpt en tot een sluitend geheel vervat, is bewonderenswaardig', schreef Frits van der Waa in de Volkskrant. De Waart dirigeerde de eerste Ring van na de oorlog en zorgde direct voor een onvergetelijke ervaring.

Op 10 juli 2021 in de NTR ZaterdagMatinee 14.00 – 17.00 uur:

Das Rheingold - Vorabend

Das Rheingold is de inleiding van het opera vierluik Der Ring des Nebelungen van Richard Wagner.

Het verhaal begint aan de oevers van de Rijn, waar de drie Rijndochters worden opgejaagd door bronstige dwerg Alberich. Alberich ziet plotseling iets glinsteren in het water en daarop vertellen de Rijndochters hem van het Rijngoud. Degene die er een ring van kan smeden zal heerser over de wereld zijn. Maar hij moet daarvoor wel de liefde afzweren. Alberich bedenkt zich geen moment, hij vervloekt de liefde en rooft het goud…

NTR ZaterdagMatinee

De pers over de uitvoering van Das Rheingold

Quote

Klaterende ovaties voor dirigent Edo de Waart

Frits van der Waa, De Volkskrant
Quote

[De Waarts] Rheingold klinkt bij zijn goed spelende toekomstige orkest koel en helder als het speels voortvlietende Rijnwater

Kasper Jansen, NRC Handelsblad
Quote

Geen detail ongaat hem, geen klankkleur komt tekort, geen zanger hoeft zich zorgen te maken.

Roel van der Leeuw, Trouw
Quote

De Wagner van Edo de Waart is recht-toe-recht-aan, zonder opgelegde effecten, met de doorstromende energie en de lange adem die de ware marathonloper kenmerken

Eddy Vetter, Het Parool

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 12 maart 1988

Omroep

VARA

Componisten

Richard Wagner

Uitvoerenden

Wagner, Richard (Tekstschrijver), Roger Roloff (Wotan - bariton), John Del Carlo (Donner - bas-bariton), Hein Meens (Froh - tenor), William Lewis (Loge - tenor), Jard van Nes (Fricka - mezzosopraan), Andrea Trauboth (Freia & Woglinde - sopraan), Reinhild Runkel (Erda - mezzosopraan), Henk Smit (Alberich - bariton), Horst Hiestermann (Mime - tenor), Harry Peeters (Fasolt - bas), Bengt Rundgren (Fafner - bas), Lisa Treger (Wellgunde - sopraan), Yvonne Schiffelers (Flosshilde - mezzosopraan), Edo de Waart (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Gerelateerde podcast

Edo de Waart

Edo de Waart

Ster advertentie
Ster advertentie