Concert

Tom Borrow debuteert met Bach, Franck en Rachmaninov

foto: avrotros
  1. Concertenchevron right
  2. Tom Borrow debuteert met Bach, Franck en Rachmaninov

De jonge Israëlische pianist Tom Borrow debuteert in Amsterdam met een solorecital. Je hoort werken van Bach, Franck en Rachmaninov.

Tom Borrow debuteert met Bach, Franck en Rachmaninov

Opnamedatum

zondag 07 mei 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Johann Sebastian Bach, César Franck, Sergej Rachmaninov

Uitvoerenden

Tom Borrow (piano)

Tijdperken

Hoog barok, Romantisch, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Tom Borrow

Tom Borrow bewees zichzelf als toppianist toen hij, pas 18 jaar, inviel in een concertreeks bij het Israel Philharmonic Orchestra. Nauwelijks drie dagen kreeg hij om een virtuoos stuk van Ravel in te studeren. Met succes: sindsdien soleerde de jonge Israëliër op de grote internationale podia. Hij werd uitgeroepen tot BBC New Generation Artist 2021-23. Met mentor Murray Perahia werkt hij aan zijn eerste album. Op 7 mei 2023 debuteert Tom Borrow in Het Concertgebouw bij het Zondagochtend Concert.

Bach en Rachmaninov

Borrow vertelt dat zijn lievelingsstuk altijd die compositie is waar hij net aan werkt. ‘Een goed stuk overtuigt je dat het voor nu het mooiste ter wereld is.’ En dat mogen er ook drie zijn. Borrow brengt in dit Zondagochtend Concert Bachs Italiaans concert. Dat heeft eigenlijk een ellenlange titel. In het oog springt de zinsnede ‘gecomponeerd voor muziekliefhebbers, om ze nieuwe energie te geven’. En dat doet Bach zeker, met een speels werk vol een-tweetjes tussen de solist zelf en de solist in de rol van imaginair orkest. Daarnaast speelt Borrow de Prelude, Choral et Fugue van Franck. Een vleugje Italië komt van Rachmaninov. Diens Corelli-variaties zijn geïnspireerd op een thema dat Corelli zelf ook weer leende uit een opzwepende Italiaanse dans.

Bron: concertgebouw.nl

Meer Rachmaninov? Luister naar seizoen 2 van de podcast 'Ken je componisten'

Ken je componisten

Ken je componisten

Ster advertentie
Ster advertentie