Concert

September Me 2021 Openingsconcert: Helden

foto: Daniel Vass
  1. Concertenchevron right
  2. September Me 2021 Openingsconcert: Helden

Het openingsconcert van September Me 2021 staat geheel in het teken van de composities van Composer in Focus; Garth Knox, uitgevoerd door (artistiek leider September Me) Ragazze Quartet en Garth Knox zelf. Speciaal voor het Ragazze Quartet schreef Knox een nieuw strijkkwartet: Four into Twenty.
Garth Knox werd geboren in Ierland en groeide op in Schotland. Als jongste van vier kinderen, die allemaal snaarinstrumenten bespeelden, werd hij aangemoedigd om de altviool op te pakken en hij besloot al snel om hier zijn carrière van te maken. Knox studeerde aan het Royal College of Music in Londen met Fredrick Riddle, waarna hij verschillende prijzen won voor altviool en kamermuziek.

Dankzij zijn interesse in de viola d’amore en de middeleeuwse viool heeft zijn repertoire zich recentelijk geopend voor de muziek uit het verleden (middeleeuws, barok) die hij overtuigend naar het heden brengt. Zijn Iers/Schotse roots stellen hem in staat om een moderne dialoog te gaan met traditionele Keltische muziek. Hij voelde zich altijd thuis als improvisator, en nu ook steeds meer als componist, die zijn muzikale ideeën inzet als vernieuwend instrumentaal theater.

Het thema van September Me 2021 is Helden. Voor Ragazze Quartet is Garth Knox al jaren een muzikale held en Knox laat zich op zijn beurt ook graag inspireren: onder andere Leoš Janáček, Claudio Monteverdi, Guillaume de Machaut, György Ligeti, Marin Marais en Johannes Ockeghem noemt hij als zijn muzikale helden.

Volgens traditie openen we September Me 2021 met het prachtige lied Lente Me van Toon Hermans, dit keer uitgevoerd door Meral Polat en Ragazze Quartet.

Bron: september-me.nl

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

donderdag 23 september 2021

Omroep

NTR

Componisten

Leos Janácek, John Zorn, Garth Knox, Toon Hermans

Uitvoerenden

Meral Polat (zang), Garth Knox (altviool), Bergkotte, Annemijn (altviool)

Ensembles

Ragazze Quartet

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Nieuwste muziek, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Flint, Amersfoort

foto: Jean Radel

Garth Knox

Ster advertentie
Ster advertentie