Concert

Jaap van Zweden leidt Tsjaikovski

foto: ANP
  1. Concertenchevron right
  2. Jaap van Zweden leidt Tsjaikovski

Dirigent Jaap van Zweden keert terug bij het Concertgebouworkest met Tsjaikovski´s Vierde symfonie. In het even indringende Altvioolconcert van Sofia Goebaidoelina soleert Antoine Tamestit.

Jaap van Zweden leidt Tsjaikovski

Opnamedatum

zondag 28 april 2024

Omroep

AVROTROS

Componisten

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Paul Hindemith, Sofia Goebajdoelina

Uitvoerenden

Antoine Tamestit (altviool), Jaap van Zweden (Dirigent)

Ensembles

Concertgebouworkest

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Vroeg twintigste eeuw, Romantisch

Locatie

het Concertgebouw, Amsterdam

Jaap van Zweden en het Concertgebouworkest vieren hun lange relatie met een uitvoering van Tsjaikovski´s Vierde symfonie. Van Zweden, ooit concertmeester van dit orkest, wordt wereldwijd geprezen om zijn bezielde benadering van zowel oud als nieuw repertoire. Dat komt goed van pas bij Tsjaikovski´s meest verhalende symfonie, de Vierde. Vaak deed Tsjaikovski geheimzinnig over zijn drijfveren, maar bij dit werk liet hij duidelijk weten wat hij wilde uitdrukken: de grillen van het noodlot, weemoed, een dronken roes en, uiteindelijk, levensvreugde.

Solist Antoine Tamestit is één van de zeldzame altviolisten die een solocarrière maakten. Hij maakt zijn langverwachte debuut bij het Concertgebouworkest met het Altvioolconcert van Sofia Goebaidoelina, de levende legende van de Russische muziek. Voor dit indrukwekkende werk voegde de componiste aan het orkest een strijkkwartet toe dat in een afwijkende stemming speelt, wat voor een wonderlijk klankbeeld zorgt.

Ster advertentie
Ster advertentie