Concert

Bram van Sambeek plus Rossini en Dvořák

foto: Marco Borggreve
  1. Concertenchevron right
  2. Bram van Sambeek plus Rossini en Dvořák

De Zevende symfonie van Antonín Dvořák heeft een heerlijk melancholische klank en licht dicht tegen de muziek van Dvořáks mentor Brahms aan. Bram van Sambeek laat zijn fagot virtuoos zingen in Rossini’s Fagotconcert.

Bram van Sambeek plus Rossini en Dvorák

Opnamedatum

zondag 28 april 2024

Omroep

AVROTROS

Componisten

Gioachino Rossini, Antonín Dvořák

Uitvoerenden

Bram van Sambeek (fagot), Dima Slobodeniouk (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Dvořáks Symfonie nr.7

De Zevende symfonie is de minst Tsjechische van al Dvořáks symfonieën. Waar de Achtste symfonie opgewekt en zonnig is, ligt nummer 7 met zijn ietwat donkerder melancholie dicht tegen de muziek van Brahms aan. De invloedrijke musicoloog Donald Tovey vond dat het stuk "samen met de vier symfonieën van Brahms en Schuberts Negende tot de grootste en meest pure voorbeelden van de kunstvorm sinds Beethoven" beschouwd moet worden.

Van Sambeek soleert in Rossini

Bram van Sambeek is de favoriete fagottist van Nederland, dat werd al duidelijk bij de uitreiking van de Nederlandse Muziekprijs in 2009, de hoogste onderscheiding die een musicus in Nederland kan krijgen. Sindsdien is hij muzikaal alleen maar verder gegroeid. Hij nam afscheid van zijn orkestbaan bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en besloot zich volledig te wijden aan de kamermuziek en het solospel. Dat we Rossini voornamelijk kennen als operacomponist is ook in zijn Fagotconcert te merken: Bram van Sambeek laat zijn fagot virtuoos zingen.

Bron: concertgebouw.nl

Ster advertentie
Ster advertentie