Concert

Cantate BuxWV.76, "Mit Fried und Freud ich fahr dahin" - compleet & Cantate BuxWV.62, "Jesu, meines Lebens Leben"

  1. Concertenchevron right
  2. Cantate BuxWV.76, "Mit Fried und Freud ich fahr dahin" - compleet & Cantate BuxWV.62, "Jesu, meines Lebens Leben"

Avondconcert 10-06-2018

Nederlandse premières: nieuw ontdekt pianowerk van Olivier Messiaen

Het was een spectaculaire vondst, enkele jaren geleden: een onbekend pianostuk van de Franse, baanbrekende componist Olivier Messiaen (1908-1992). Dit werk La fauvette passerinette duurt ruim tien minuten en is van rond 1961. Messiaen trok er graag op uit om vogelzang te noteren en gebruikte die kwikzilveren geluiden in zijn composities. Deze nieuw ontdekte compositie schetst een levendig portret van de baardgrasmus. Meesterpianist Ralph van Raat speelt de Nederlandse première.

Deze Messiaenprimeur omlijst Van Raat met met enkele kleinere, tot voor kort ook onbekende werken van Debussy en Ravel. En als klap op de vuurpijl speelt hij de originele versie van Etude nr. 11 van György Ligeti, alleen overgeleverd in handschrift van de componist.

Van Raat wordt wereldwijd erkend als een van de interessantste jonge pianisten op het gebied van eigentijdse muziek. Niet voor niets was de vernieuwende en avontuurlijke Ralph van Raat in 2015 de eerste die als Zielsverwant van het Muziekgebouw met een bijzondere reeks concerten. Naast Messiaen plaatst Van Raat andere 20ste-eeuwse meesters: Claude Debussy, Maurice Ravel, György Ligeti en Pierre Boulez met onder andere zijn allerlaatste pianowerk.

Cantate BuxWV.76, "Mit Fried und Freud ich fahr dahin" - compleet & Cantate BuxWV.62, "Jesu, meines Lebens Leben"

Opnamedatum

donderdag 31 augustus 2017

Omroep

AVRO

Componisten

Dietrich Buxtehude

Uitvoerenden

Thomas Hobbs (tenor), Maria Keohane (sopraan), Margot Oitzinger (alt), Stephan MacLeod (bas), Lucia Caihuela (sopraan), Jos van Veldhoven (Dirigent)

Ensembles

Nederlandsche Bach Vereniging

Tijdperken

Barok

Locatie

TivoliVredenburg, Utrecht

Ster advertentie
Ster advertentie