Concert

Maxwell Quartet speelt Mendelssohn en Haydn

foto: AT
  1. Concertenchevron right
  2. Maxwell Quartet speelt Mendelssohn en Haydn

Naast Haydns vijfde van de zes ‘Zonnekwartetten’ en Mendelssohns hommage aan zijn net gestorven zusje Fanny speelt het Schotse Maxwell Quartet eigen bewerkingen van traditionele ‘arbeidsliederen’ uit hun thuisland.

Maxwell Quartet speelt Mendelssohn en Haydn

Opnamedatum

zondag 12 mei 2024

Omroep

AVROTROS

Componisten

anoniem, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Joseph Haydn

Ensembles

Maxwell Quartet

Tijdperken

Klassiek, Romantisch

Locatie

het Concertgebouw, Amsterdam

Maxwell Quartet
Het jonge Maxwell Quartet werd door Gramophone geprezen om hun ‘frisse, ongeaffecteerde spel, gekoppeld aan technische briljantie en authentiek Haydnesque joie de vivre’. The New York Times was onder de indruk van hun charisma en het avontuur dat zij in hun programma’s brengen. Dat zal bij dit concert niet anders zijn: de Schotten brengen naast Haydn en Mendelssohn eigen bewerkingen van traditionele ‘arbeidsliederen’ uit hun thuisland mee.

Mendelssohn en Haydn
De zes strijkkwartetten die Haydn als opus 20 publiceerde worden liefkozend de ‘Zonnekwartetten’ genoemd. Dat komt door de zon die op het voorblad werd afgedrukt, maar komt ook door de zonnige sfeer van de kwartetten. Het vijfde van deze zes kwartetten is minder zonnig en emotioneel intenser. Het kwartet staat in mineur maar is allesbehalve droevig, eerder is het muziek voor in de stilte van een zonsopkomst. Ideale muziek voor een Zondagochtend Concert dus. Mendelssohns Zesde strijkkwartet is andere koek: het is een hommage aan zijn net gestorven zusje Fanny. Dat betekent niet dat het alleen maar treurig is, hij haalt ook mooie herinneringen op aan zijn lievelingszusje.

Bron: concertgebouw.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie