Concert

Edo de Waart dirigeert Wagners Die Walküre

foto: ANP Herman Pieterse
  1. Concertenchevron right
  2. Edo de Waart dirigeert Wagners Die Walküre

In 1988 dirigeerde Edo de Waart Richard Wagners Rheingold. De uitvoering was het begin van een volledige Ring des Nibelungen, die De Waart, verspreid over enkele Matinee-seizoenen zou dirigeren. Het zou de eerste complete Ring in Nederland sinds de oorlog worden. Götterdämmerung volgde in 1989. In februari 1991, het dertigste seizoen, was Die Walküre aan de beurt, twee weken later gevolgd door Siegfried. Het is nu misschien minder goed voorstelbaar, maar het was de eerste keer dat de volledige Ring werd uitgevoerd in Nederland.

De Matinee en het Avondconcert/NTR Operalive slaan nu de handen ineen om de gehele cyclus uit de zenden op vier achtereenvolgende zaterdagen in juli.

Der Ring des Nibelungen bestaat uit een vooravond (Das Rheingold) en vier dagen (Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung) en vertelt het verhaal over de ring van macht die door de Nibelung Alberich wordt vervloekt en die leidt tot een machtsstrijd met oppergod Wotan waarbij hun respectievelijke kinderen en kleinkinderen Hagen, Brünnhilde, Siegmund en Siegfried ook in verwikkeld raken.

Edo de Waart en het Radio Filharmonisch Orkest brachten de vier werken met een achtenswaardige combinatie van dramatische spanning, vaart en lyriek. 'De manier waarop De Waart, als een hedendaagse Nibelungensmid, de door Wagner opgehoopte stapel diamanten en edelmetalen slijpt en tot een sluitend geheel vervat, is bewonderenswaardig', schreef Frits van der Waa in de Volkskrant. De Waart dirigeerde de eerste Ring van na de oorlog en zorgde direct voor een onvergetelijke ervaring.

Edo de Waart dirigeert Wagners Die Walküre

Opnamedatum

zaterdag 23 februari 1991

Omroep

VARA

Componisten

Richard Wagner

Uitvoerenden

König, Klaus (Siegmund ; tenor), Alessandra Marc (Sieglinde ; sopraan), Jan-Hendrik Rootering (Hunding ; bas), James Morris (Wotan ; bariton), Jeannine Altmeyer (Brünnhilde ; sopraan), Jard van Nes (Fricka ; mezzosopraan), Deborah Voight (Helmwige ; sopraan), Isokoiski, Soile (Gerhilde ; sopraan), Neves, Susan (Ortlinde ; sopraan), Taylor, Janice (Waltraute ; mezzosopraan), Finnie, Linda (Siegrune ; mezzosopraan), Howard, Yvonne (Rossweisse ; alt), Dijkstra, Hebe (Gringerde ; alt), Jänicke, Yvi (Schwertleite ; alt), Wagner, Richard (Tekstschrijver), Edo de Waart (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Gerelateerde podcast

Edo de Waart

Edo de Waart

De mooiste concerten van Edo de Waart

Beluister de concerten

Ster advertentie
Ster advertentie