Concert

Vilde Frang speelt Sjostakovitsj

  1. Concertenchevron right
  2. Vilde Frang speelt Sjostakovitsj

Het Concertgebouworkest is terug met veteraan Semyon Bychkov, ditmaal met werken van Dvořák, Sjostakovitsj en Rachmaninov. Troefkaart: violist Vilde Frang.

Vilde Frang speelt Sjostakovitsj

Opnamedatum

vrijdag 17 mei 2024

Omroep

AVROTROS

Componisten

Dmitri Sjostakovitsj, Sergej Rachmaninov, Antonín Dvořák

Uitvoerenden

Vilde Frang (viool), Semyon Bychkov (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Romantisch, Midden/laat twintigste eeuw, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

het Concertgebouw, Amsterdam

Sjostakovitsj’ Vioolconcert nr. 1

De Noorse vioolsensatie Vilde Frang voegt zich bij het Concertgebouworkest in SjostakovitsjEerste vioolconcert – één van de meest dramatische soloconcerten ooit geschreven. De componist wachtte wijselijk tot Stalin dood was voordat hij het werk naar buiten bracht: de muziek zondigde tegen alle Sovjet-doctrines. Angst, treurnis, hysterische vrolijkheid, vechtlust: heel Sjostakovitsj´ emotionele palet wordt door Vilde Frang gerealiseerd. Bij voorbaat onvergetelijk.

Rachmaninov

Dirigent is oudgediende Semyon Bychkov, een allrounder met speciale flair voor Russisch repertoire. Hij pareert de tragiek van Sjostakovitsj met de verbijsterende vitaliteit van de oude Rachmaninov. Losgerukt van zijn Russische wortels componeerde hij in Amerika de Symfonische dansen, waarin hij nog éénmaal zijn jeugdliefdes bezoekt en zijn demonen uitbant. Demonen uitbannen, het leven vieren – dat is precies wat Antonín Dvořák ook doet in zijn concertouverture Carnaval, waarmee Semyon Bychkov het concert opent.

Ster advertentie
Ster advertentie