Concert

Edo de Waart dirigeert Wagners Götterdämmerung

foto: ANP
  1. Concertenchevron right
  2. Edo de Waart dirigeert Wagners Götterdämmerung

De NTR ZaterdagMatinee en Opera Live presenteren: de complete operacyclus Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner. We zijn nu beland bij Götterdämmerung, over het offer van Brünnhilde, het einde van de vloek van de Ring, en de ineenstorting van het Godenrijk.


In 1988 dirigeerde Edo de Waart Richard Wagners Rheingold. De uitvoering was het begin van een volledige Ring des Nibelungen, die De Waart, verspreid over enkele Matinee-seizoenen zou dirigeren. Het zou de eerste complete Ring in Nederland sinds de oorlog worden. Götterdämmerung volgde in 1989. In februari 1991, het dertigste seizoen, was Die Walküre aan de beurt, twee weken later gevolgd door Siegfried. Het is nu misschien minder goed voorstelbaar, maar het was de eerste keer dat de volledige Ring werd uitgevoerd in Nederland.

De Matinee en het Avondconcert/NTR Operalive slaan nu de handen ineen om de gehele cyclus uit de zenden op vier achtereenvolgende zaterdagen in juli.

Der Ring des Nibelungen bestaat uit een vooravond (Das Rheingold) en vier dagen (Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung) en vertelt het verhaal over de ring van macht die door de Nibelung Alberich wordt vervloekt en die leidt tot een machtsstrijd met oppergod Wotan waarbij hun respectievelijke kinderen en kleinkinderen Hagen, Brünnhilde, Siegmund en Siegfried ook in verwikkeld raken.

Edo de Waart en het Radio Filharmonisch Orkest brachten de vier werken met een achtenswaardige combinatie van dramatische spanning, vaart en lyriek. 'De manier waarop De Waart, als een hedendaagse Nibelungensmid, de door Wagner opgehoopte stapel diamanten en edelmetalen slijpt en tot een sluitend geheel vervat, is bewonderenswaardig', schreef Frits van der Waa in de Volkskrant. De Waart dirigeerde de eerste Ring van na de oorlog en zorgde direct voor een onvergetelijke ervaring.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 01 juli 1989

Omroep

VARA

Componisten

Richard Wagner

Uitvoerenden

William Johns (Siegfried ; tenor), Roland Hermann (Gunther ; bariton), Henk Smit (Alberich ; bas), Peter Meven (Hagen ; bas), Jeannine Altmeyer (Brünnhilde ; sopraan), Kathryn Day (Gutrune + Derde Norn ; sopraan), Cornelia Wulkopf (Waltraute + Tweede Norn; mezzosopraan), Janica Taylor (Eerste Norn ; alt), Soile Isokoski (Woglinde ; sopraan), Diane Lane (Wellgunde ; mezzosopraan), Yvonne Schiffelers (Flosshilde ; mezzosopraan), Wagner, Richard (Tekstschrijver), Edo de Waart (Dirigent), Groot Omroepkoor, Koor van De Nederlandse Opera

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Gerelateerde podcast

Edo de Waart

Edo de Waart

Ster advertentie
Ster advertentie