Concert

La traviata

foto: DNO, Monika Rittershaus
  1. Concertenchevron right
  2. La traviata

Giuseppe Verdi - La Traviata

Muzikale leiding Andrea Battistoni


Violeta Valéry Mané Galoyan
Alfredo Germont Bogdan Volkov
Giorgio Germont George Petean
Flora Bervoix Maya Gour
Annina Inna Demenkova
Gastone de Letorières Ian Castro
Dottor Grenvil Carlo Bigni
Barone Douphol Roger Smeets
Marchese d'Obigny Michael Wilmering
Giuseppe François Soons
Domestico di Flora Sander Heutink
Commissario Jaap Sletterink


Orkest Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor Koor van De Nationale Opera


Eerste Akte
De courtisane Violetta Valéry, net hersteld van een ziekte, houdt een feest in haar huis. Ze wordt voorgesteld aan de jonge Alfredo Germont, die haar al een jaar lang van een afstand bewondert en die tijdens haar ziekte voortdurend naar haar welzijn informeerde. Als Violetta de gasten naar een andere zaal stuurt omdat ze zich even niet goed voelt, blijft Alfredo achter en verklaart haar zijn liefde. Ze geeft hem een camelia: als die verwelkt is, mag hij terugkomen. Alleen gebleven, zegt Violetta het feestleven te verkiezen boven de liefde, maar ze raakt van haar stuk als ze Alfredo op straat hoort zingen.

Tweede Akte
Alfredo en Violetta zijn een gelukkig stel geworden en leven buiten Parijs. Van dienstmeisje Annina hoort Alfredo dat er financiële problemen zijn. Alfredo’s vader Giorgio Germont bezoekt Violetta: zijn dochter gaat trouwen en haar aanstaande familie accepteert niet dat er een familieband is met een courtisane. Violetta vertelt dat ze doodziek is, maar besluit afstand te doen van Alfredo. Violetta verklaart Alfredo nogmaals haar liefde en vertrekt. Als Alfredo in een brief leest dat ze naar Parijs is gegaan, vermoedt hij dat ze teruggekeerd is bij haar vroegere aanbidder Baron Douphol. De oude Germont probeert zijn zoon vergeefs te kalmeren.
Op een feest bij Violetta’s vriendin Flora verschijnt Alfredo alleen en Violetta aan de arm van Baron Douphol. Het komt tot een treffen: Alfredo zal een duel aangaan met de baron en probeert Violetta te vernederen ten overstaan van de gasten, totdat zijn vader hem tot de orde roept.

Derde Akte
De doodzieke, verarmde Violetta heeft niet lang meer te leven. Ze leest een brief van vader Germont: de Baron raakte in het duel gewond en Alfredo is naar het buitenland gevlucht. Vader Germont hoopt dat zijn zoon spoedig met Violetta herenigd zal zijn. Violetta vreest dat hij te laat zal komen, maar dan is hij er plotseling. Het paar valt elkaar in de armen. Violetta is echter te verzwakt. Ze neemt afscheid van Alfredo en het leven. In het bijzijn van Annina, vader Germont en de dokter sterft ze, na een laatste opleving van haar krachten.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zondag 12 december 2021

Omroep

NTR

Componisten

Giuseppe Verdi

Uitvoerenden

Mané Galoyan (Violetta Valéry - sopraan), Pene Pati (Alfredo Germont - tenor), George Petean (Giorgio Germont - bariton), Maya Gour (Flora Bervoix - mezzosopraan), Ian Castro (Gastone de Letorières - tenor), Roger Smeets (Barone Douphol - bariton), Michael Wilmering (Marchese d'Obigny - bariton), Carlo Cigni (Dottore Grenvil - bas), Andrea Battistoni (Dirigent)

Ensembles

Koor van De Nationale Opera & Nederlands Philharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie