Concert

Steve Reich 85!

  1. Concertenchevron right
  2. Steve Reich 85!

Er zijn componisten die werken zoals fotografen: veel materiaal maken en het nageslacht de beste werken laten uitkiezen. Zo niet Steve Reich: elk werk dat hij vanaf de jaren zestig maakte, is raak geschoten en heeft inmiddels zijn plaats in de klassieke canon gevonden.

Steve Reich 85!

Opnamedatum

zaterdag 16 oktober 2021

Omroep

NTR

Componisten

Steve Reich

Uitvoerenden

Colin Currie (Dirigent)

Ensembles

Colin Currie Group & Syngergy Vocals

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Nieuwste muziek

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Programma

Colin Currie slagwerk en muzikale leiding

Reich Tehillim
Reich Traveler's Prayer (gecomponeerd in opdracht van o.a. de NTR ZaterdagMatinee, met financiële steun van de Vrienden van de Matinee - wereldpremière)
Reich Music for 18 Musicians

Steve Reich 85!

De Amerikaanse componist Steve Reich vond een nieuw idioom door zijn licht ook op te steken buiten de grenzen van de klassieke muziek. Hij wordt 85, en alleen al dát is reden voor een complete Reich­-Matinee.

Reich in de klassieke canon

Er zijn componisten die werken zoals fotografen: veel materiaal maken en het nageslacht de beste werken laten uitkiezen. Zo niet Steve Reich: elk werk dat hij vanaf de jaren zestig maakte, is raak geschoten en heeft inmiddels zijn plaats in de klassieke canon gevonden. Combineerde hij in zijn sleutelwerk Music for 18 Musicians zijn ervaringen met Ghanese Ewe-drummers met een nieuw gevonden harmonische taal, zo vond hij in Tehillim de melodie in zijn muziek, en zijn joodse wortels in zijn leven.

Wereldpremière

Reichs nieuwe werk Traveler’s Prayer (reizigers-gebed), dat hij in coronatijd componeerde in opdracht van o.a. de ZaterdagMatinee, ontleent zijn titel aan het joods gebedenboek. “Een van de redenen om dit werk te schrijven is dat ik 83 jaar oud ben”, aldus Reich. “De reis kan natuurlijk van New York naar Californië zijn, maar ook van dit leven naar het volgende. Wat dat ook moge zijn.”

Bekijk hieronder de webcast van 16 oktober:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie