Concert

Karina Canellakis dirigeert Mahlers Eerste

foto: AT
  1. Concertenchevron right
  2. Karina Canellakis dirigeert Mahlers Eerste

Met zijn Eerste symfonie zette Mahler de muziekwereld volledig op zijn kop. The Guardian prees Karina Canellakis’ uitvoering van het werk met het BBC Symphony Orchestra de hemel in. Dat belooft wat voor deze uitvoering met het Radio Filharmonisch Orkest...

Programma

Radio Filharmonisch Orkest
Karina Canellakis (dirigent)

Mahlers Symfonie nr. 1

Met Mahlers eerste in een reeks grandioze symfonieën zette hij de muziekwereld volledig op zijn kop. Hoewel de symfonie de natuur en het leven als onderwerp heeft, klonk een symfonie nooit zó intiem en spiritueel; nooit eerder liet een componist zo in zijn ziel kijken. Het duurde even voordat de wereld de muziek van Mahler omarmde, maar inmiddels is zijn muziek enorm geliefd. Het begon allemaal met deze eerste symfonie, vol natuurgeluiden, het Vader Jakob in mineur en een boerendans. Klinkt dat als een allegaartje? Niet bij Mahler, de meester van de symfonie.

In de podcast 'Ken je componisten' vertelt Hans van den Boom meer over de Eerste Symfonie:

#2 - Gustav Mahler... Aangenaam! - 2. Sprookjes, liefdesverdriet en een Eerste Symfonie - Ken je componisten

Karina Canellakis

Als je als driejarige je eerste klassieke concert bijwoont, en als dat concert dan ook nog eens gedirigeerd wordt door je vader, dan is het misschien niet verwonderlijk dat er een carrière in de muziek in het verschiet ligt. Dat Simon Rattle haar aanmoedigde om verder te gaan met dirigeren, zegt alles over het enorme talent van Canellakis. Dat zij inmiddels een internationaal gevierd dirigent is uiteraard nog meer. The Guardian prees Karina Canellakis’ uitvoering van het werk met het BBC Symphony Orchestra de hemel in. Met haar eigen Radio Filharmonisch Orkest zal ze daar zeker nog een schepje bovenop doen... Gaat dat zien!

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zondag 03 december 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Gustav Mahler

Uitvoerenden

Karina Canellakis (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Meer Mahler? Check seizoen 1 van de podcast 'Ken je componisten':

Ken je componisten

Ken je componisten

Ster advertentie
Ster advertentie