Concert

Roberto Devereux

foto: Opera & Ballet
  1. Concertenchevron right
  2. Roberto Devereux

De eenzaamheid van een oude koningin

In Roberto Devereux (1837) laat Donizetti koningin Elizabeth I zien als oudere vrouw, twee jaar voor ze sterft. De harde politieke wereld aan het hof en in haar wereldrijk hebben van haar een strenge, verbitterde en eenzame vrouw gemaakt. Zelden heeft ze het geluk van de liefde gekend. Nu ze aan het eind van haar leven is gekomen en dat besef sterk doordringt, wordt haar verlangen alleen maar groter. Maar Elizabeth merkt al snel dat ze niet als enige haar hart aan Devereux verpand heeft.

Veel meer dan de titelfiguur Roberto is Elizabeth het echte hoofdpersonage van de opera, en Donizetti heeft haar muzikaal zeer persoonlijk, menselijk en gedetailleerd uitgewerkt. Iedere gevoelsnuance in haar hart wordt in de muziek verklankt, van de innigste liefdesverlangens tot woede, haat, verachting en vertwijfeling. Daarmee is Roberto Devereux ook de meest moderne opera van de Tudor-trilogie.

Bron: De Nationale Opera

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

maandag 29 april 2024

Omroep

NTR

Componisten

Gaetano Donizetti

Uitvoerenden

Barno Ismatullaeva (Elisabetta - sopraan), Nikolai Zemlianskikh (Duca di Nottingham - bas-bariton), Angela Brower (Sara, duchessa di Notthingham - mezzosopraan), Ismael Jordi (Roberto Devereux - tenor), Thando Mjandana (Lord Cecil - tenor), Mark Kurmanbayev (Sir Gualtiero Raleigh - bas), Peter Arink (Un Cavaliere - bas), Sander Heutinck (Un famigliare di Nottingham - bas), Enrique Mazzola (Dirigent)

Ensembles

Koor van De Nationale Opera; Nederlands Kamerorkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie