Concert

Mahler 5 & de glinstering van Korngold

  1. Concertenchevron right
  2. Mahler 5 & de glinstering van Korngold

Als je je debuut maakt bij de Wiener Philharmoniker onder leiding van Bernard Haitink, dan ben je een talent in de buitencategorie. Dat geldt zeker voor de jonge Noorse violiste Vilde Frang, die met de beroemdste dirigenten en orkesten optrad, waaronder the Academy of St. Martin in the Fields, het Gewandhausorchester Leipzig en het Filharmonisch Orkest van Sint-Petersburg.

Mahler 5 & de glinstering van Korngold

Opnamedatum

donderdag 16 oktober 2014

Omroep

AVRO

Componisten

Richard Wagner, Gustav Mahler, Erich Wolfgang Korngold

Uitvoerenden

Vilde Frang (viool), Markus Stenz (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

TivoliVredenburg, Utrecht

Korngold
Bij haar debuut met het Radio Filharmonisch Orkest speelt ze het Vioolconcert van Erich Korngold, een voor de nazi’s gevluchte Oostenrijk-Hongaarse componist die in Hollywood furore maakte als componist van filmmuziek. Flarden daarvan duiken op in zijn Vioolconcert.

Mahlers Vijfde
De Vijfde Symfonie van Gustav Mahler werd bij een groot publiek bekend door het ontroerende en aangrijpende Adagietto. Het voorlaatste deel uit de symfonie (hoofdthema in Visconti’s film Death in Venice), markeert de overgang van het zwarte begin van de symfonie, met een treurmars, naar het stralende licht van de finale. Daartussen laat Mahler geen kleur van zijn orkestrale palet ongebruikt.

Ster advertentie
Ster advertentie