Concert

Schubert en Korngold

foto: Dorith Mous
  1. Concertenchevron right
  2. Schubert en Korngold

Leden van het Concertgebouworkest en de toekomstig chef-dirigent samen op het podium voor een avond kamermuziek: het Alma Quartet, Santa Vizine en Klaus Mäkelä. Zij voeren Schuberts Strijkkwintet uit, een van de allergrootste werken uit de kamermuziekliteratuur, en Korngolds prachtige Sextet in D.

Alma Quartet, Klaus Mäkelä en Santa Vižine

Het Alma Quartet bestaat uit vier leden van het Concertgebouworkest. Het succes van hun concerten en opnames levert een belangrijke bijdrage aan de discussie over een interessante vraag: valt een orkestfunctie te combineren met kamermuziek op topniveau? Het Alma Quartet laat er geen twijfel over bestaan dat dat mogelijk is. Ook de altist Santa Vizine is lid van het Concertgebouworkest, en mocht de naam van cellist Klaus Mäkelä u bekend voorkomen: hij is de conductor designatus van het orkest.

Schuberts Strijkkwintet

Het Adagio uit Schuberts Strijkkwintet is de gloeiende kern van een van de allergrootste werken uit de kamermuziekliteratuur. Met zijn bijzondere instrumentatie, die bloedmooie duetten van de twee cello’s mogelijk maakt, beklimt Schubert de Parnassus van het componeren. Naast het Strijkkwintet klinkt ook Korngolds Sextet in D, waarin een extra altviool te horen is.

Alma Quartet, Santa Vizine en Klaus Mäkelä: Schubert en Korngold

Opnamedatum

zaterdag 10 februari 2024

Omroep

AVROTROS

Componisten

Franz Schubert, Erich Wolfgang Korngold

Uitvoerenden

Santa Vizine (altviool), Klaus Mäkelä (cello)

Ensembles

Alma Quartet

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw, Romantisch

Locatie

Het Concertgebouw, Kleine zaal, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie