Evenement

Het vaderland van Smetana

foto: Paul Meyer (c) Edith Held
  1. Evenementenchevron right
  2. Het vaderland van Smetana

De laatste dagen van Mozart lijken gekleurd door de herfstklanken van de klarinet: het Klarinet-concert, het Klarinetkwintet, en natuurlijk het Requiem met zijn droeve bassethoorns.

Programma

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Valentin Uryupin (dirigent)
Paul Meyer (klarinet)

Mozarts herfstklanken

Mozart schreef zijn klarinetconcert twee maanden voor zijn dood voor zijn vrijmetselaarsvriend Anton Stadler (1753-1812). Stadler had er zelfs een speciaal instrument met extra lage tonen voor laten bouwen. Dat is helaas verloren gegaan, net als het manuscript van Mozarts concert. Na het overlijden van de componist werd een aangepaste partituur uitgegeven voor de standaardklarinet in A.

Smetana’s complete cyclus

Bedřich Smetana geldt als de vader van de Tsjechische muziek en dankt zijn internationale reputatie aan één meesterstuk: De Moldau, het tweede deel van Má Vlast (Mijn Vaderland), een cyclus van zes symfonische gedichten. Má Vlast is eigenlijk niets anders dan een zesdelige symfonie en kan zich als zodanig meten met de kolossen van Mahler, die een grote bewondering voor Smetana had (en ook een geboren Tsjech was). Een geniale compositie van een stokdove, zieke man, en een werk dat in de concertzaal veel te weinig in zijn complete gedaante wordt uitgevoerd.

Datum:

zaterdag 14 september 2024 14:15 - zaterdag 14 september 2024 16:35

Locatie:

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie