Concert

Bach+twee eeuwen: Stravinsky, Berg en Mascagni

  1. Concertenchevron right
  2. Bach+twee eeuwen: Stravinsky, Berg en Mascagni

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor

Andrea Battistoni, dirigent
Klaas Stok, koordirigent

Ilya Gringolts, viool
Helena Rasker, alt
Sergey Romanovsky, tenor
Pietro Spagnoli, bariton

Stravinsky - Requiem canticles
Berg - Vioolconcert ‘Dem Andenken eines Engels’
Mascagni - Messa di gloria

Bach+twee eeuwen: Stravinsky, Berg en Mascagni

Ceci n’est pas Bach. Maar de meest favoriete componist aller tijden drukt wel zijn stempel op het werk van Stravinsky, Berg en zelfs Mascagni.

‘Requiems’ van Stravinsky en Berg

De geest van Johann Sebastian Bach waart rond in dit programma, dat bestaat uit twee vermomde requiems en een missa solemnis. In zijn Requiem canticles fileert Igor Stravinsky de requiemtekst tot een handvol zangen van een paar minuten, geflankeerd door sobere instrumentale commentaren. Muziek die in haar strengheid naar de meester van de Kunst der Fuge lijkt te verwijzen. Stravinsky was 84 toen hij het werk voltooide, en vijf jaar later werd het in Venetië op zijn begrafenis gespeeld.

Alban Berg schreef een requiem voor de achttienjarige Manon Gropius, vermomd als vioolconcert: Dem Andenken eines Engels. In het laatste deel citeert hij Bach noot voor noot: ‘Es ist genug’.

Tóch ook Bach bij Mascagni

Pietro Mascagni was 27 toen hij het grootste succes van zijn carrière boekte met Cavalleria rusticana. Tegelijkertijd werkte hij aan een grote mis, en dat werk is net zo theatraal als zijn opera. Maar hier en daar duikt onverhoeds de geest van Bach op: in het Paaskoor van de opera en in het intermezzo voor viool van de mis.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 18 januari 2020

Omroep

NTR

Componisten

Igor Stravinsky, Alban Berg, Pietro Mascagni

Uitvoerenden

Helena Rasker (alt), Pietro Spagnoli (bariton), Ilya Gringolts (viool), Sergey Romanovsky (tenor), Andrea Battistoni (Dirigent), Groot Omroepkoor

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Moderne muziek, Romantiek

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie