Evenement

De wonderschone eenzaamheid van Samuel Adams

foto: Julia Wesely
  1. Evenementenchevron right
  2. De wonderschone eenzaamheid van Samuel Adams

Karina Canellakis combineert een verjaardags-cadeautje voor Ditta Bartók met een revolutionaire symfonie en een nieuw werk van een zoon die de schaduw van zijn vader voorbij is.

Programma

Radio Filharmonisch Orkest
Karina Canellakis
(dirigent)
Pierre-Laurent Aimard (piano, foto hierboven)

  • S. Adams - Variations (Nederlandse première, opdracht NTR ZaterdagMatinee, Concertgebouw en Cincinnati Symphony)
  • Bartók - Derde pianoconcert
  • Beethoven - Derde symfonie ’Eroica’

Symbool

Nadat Ludwig van Beethoven besloot zijn Derde symfonie aan Napoleon op te dragen, kwam het nieuws dat de heerser zich tot keizer liet kronen. ‘Weer een tiran, een normale sterveling’, ontstak Beethoven in woede en hij herdoopte zijn symfonie ‘Eroica’, waarmee het werk symbool werd voor de idealen van de door Napoleon teniet gedane Franse Revolutie. Béla Bartók bracht zijn Derde pianoconcert, zijn laatste werk vóór zijn dood, met meer liefde; het moest ervoor zorgen dat zijn echt-genote na zijn verscheiden een inkomensbron had.

Woestijnkleuren

Ook Variations van Samuel Adams heeft een geschiedenis. Hij zou het werk schrijven als composer in residence van het Concertgebouw in 2020. Tijdens de pandemie belandde hij in de Nevadawoestijn. Daar verwonderde de zoon van componist John Adams zich over de oneindige variatie aan kleuren en schreef hij zijn volgens de reeks van Fibonacci opgebouwde Variations. Verstilde sferen en weidse orkestwaaiers roepen de sfeer van Adams’ wonderschone eenzaamheid op.

Spiegelzaal 13.40 – 14.05 uur
Frederike Berntsen in gesprek met Samuel Adams

Datum:

zaterdag 21 september 2024 14:15 - zaterdag 21 september 2024 16:35

Locatie:

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie