Fragment

Uitreikingsconcert Nederlandse Muziekprijs: Sebastiaan Kemner

  1. Fragmentenchevron right
  2. Uitreikingsconcert Nederlandse Muziekprijs: Sebastiaan Kemner

Trombonist Sebastiaan Kemner krijgt de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt na afloop van een door hemzelf samengesteld programma in De Doelen.

De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die het Fonds Podiumkunsten namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uitreikt aan getalenteerde musici. Een commissie volgde de ontwikkeling van Kemner gedurende een langere tijd waarin hij zich als musicus ontwikkelde en kenden hem enkele maanden geleden de prijs toe. Vanwege de Coronamaatregelen liet de uitreiking nog op zich wachten, maar na afloop van dit concert ontvangt Kemner de prijs uit handen van demissionair minister Ingrid van Engelshoven.

Uit het rapport van de commissie: Sebastiaan Kemner is een charismatische multimusicus. Via Kemner wordt de trombone een fontein van kleuren, een instrument met verschillende gezichten. Kemner is een meertalige muziekmaker. Maar hij is meer dan een trombonist. Hij is ook een verteller, met een breed palet aan ‘talen’ – soms lyrisch, soms ronduit brutaal. Of het om Monteverdi, Gabrieli, Berio, of Messiaen gaat, hij spreekt telkens het specifieke muzikale dialect dat past bij deze werken en brengt de muziek op een zeer aansprekende wijze naar zijn toehoorders.

Sebastiaan Kemner in gesprek met Wouter Pleijsier.

Programma

Residentie OrkestEd Spanjaard (dirigent)Sebastian Kemner (trombone)Rinnat Moriah (sopraan)Silbersee: Jennifer van der Hart, Elisabeth Hetherington, Fanny Alofs, Elsbeth GerritsenLonelinoise: Coraline Groen (viool), Floor Le Coultre (viool), Emlyn Stam (altviool), Ketevan Roinishvili (cello), Astrid Haring (harp)
Walls of the UniverseGiacinto Scelsi - Mantram, canto anonimoHildegard von Bingen/arr. Moroz - O vis eternitatisNicholas Moroz - Like wonder wounded hearersHildegard von Bingen/arr. Moroz - Nunc aperuit nobisBeat Furrer - Spazio immergente IIIHildegard von Bingen/arr. Moroz - Ave Maria, O auctrix viteOpname 12 juni 2021 de Doelen, Rotterdam