Fragment

De verjaardag van Kurtág bij Asko|Schönberg

  1. Fragmentenchevron right
  2. De verjaardag van Kurtág bij Asko|Schönberg

Ter ere van de 95e verjaardag van György Kurtág zetten de leden van Asko|Schönberg de Hongaarse componist met wie ze al jarenlang samenwerken in het zonnetje.

De poëtische klankwereld van Kurtág is van een betoverende schoonheid. Hij is één van de grootste componisten van de 20ste eeuw en staat bekend als de meester van de miniaturen. Details met grote zeggingskracht kenmerken zijn werk. Zijn stukken bestaan uit korte, zeer expressieve en intense fragmenten die ieder een eigen wereld oproepen.

Asko|Schönberg speelt een aantal krachtige werken voor een tot drie musici. Heel bijzonder is de aangrijpende stamelcantate What is the Word, op een tekst van de duistere absurdist Samuel Beckett. Toen de uiterst kritische Kurtág Gerrie de Vries had gehoord gaf Kurtág haar prompt het alleenrecht op dit vocale sleutelwerk uit zijn oeuvre.

Programma

Asko|SchönbergLiesbeth Steffens (altviool)David Kweksilber (klarinet)Pauline Post (pianoKoen Kaptijn (trombone)Michiel Weidner (cymbalom)Gerrie de Vries (mezzosopraan)Kurtág - Signs, Games and Messages, deel 5: In Nomine all’onghoreseKurtág - Tre pezzi per clarinetto e cimbalom op.38Kurtág - Samuel Beckett: What is the Word, op.30aKurtág - Six pieces for trombone and pianoKurtág - Hommage à R. Sch., op.15dOpname 17 februari 2021, Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam