Fragment

De zee volgens het Deens Nationaal Vocaal Ensemble

  1. Fragmentenchevron right
  2. De zee volgens het Deens Nationaal Vocaal Ensemble

In dit concert nemen het Deens Nationaal Vocaal Ensemble en chef-dirigent nemen in een duik in de zee, figuurlijk. Ze zingen repertoire waarin de relatie van de mens met de zee naar voren komt.

De zee is soms een vriend en soms een vijand en in het programma komen beide kanten naar voren. Van componist Signe Lykke gaat het stuk Wetlands in première, een vocale weergave van het Deense deel van de Waddenzee, waar de componist opgroeide. 'Het is een plek zonder horizon, waar de zee twee keer per dag het platte land overspoelt en dan weer leeg achterlaat en een uitgestrekt en nat land achterlaat', aldus Lykke.

Westerlings van Peter Maxwell Davies roept de lange reizen op die de Vikingen in de elfde eeuw maakten toen ze vanaf het noorden in de richting van Schotland roeiden op zoek naar betere visgronden en vruchtbare grond.

Voorafgaand aan het programma klinkt eerst een werk van Fabio Luisi, de chef-dirigent van het Deens Nationaal Symfonieorkest. Hij zette tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020 speciaal voor het koor drie gedichten van de 19e-eeuwse dichter Giovanni Pascoli op muziek.

Programma

Danish National Vocal EnsembleMarcus Creed (dirigent)Fabio Luisi - Three Poems by Giovanni PascoliSigne Lykke - WetlandsPeter Maxwell Davies - Westerlings

Opname 30 oktober 2020, Kopenhagen