Fragment

Culinaire Kerstklanken: Voorgerecht - Oeuf mayonnaise

  1. Fragmentenchevron right
  2. Culinaire Kerstklanken: Voorgerecht - Oeuf mayonnaise

Eten en muziek, het is een uitgelezen combinatie - zeker met kerst. Daarom deze hele week in De Muziekfabriek inspiratie voor de lekkerste muzikale recepten, verteld door culinair historica Charlotte Kleyn.

Die Dreigroschenoper van Kurt Weill biedt goeie inspiratie voor een heerlijk voorgerecht. Voor het bruidsmaal van de hoofdpersonen wordt forel, zalm, whisky én eieren met mayonaise geserveerd. Nu niet meer zo chic, toch misstaat het niet op de kersttafel.

Ingrediënten (4 personen):
- 1 eidooier
- 1 tl mosterd
- 1 tl witte wijnazijn
- 200 ml zonnebloemolie + 50 ml olijfolie
- 1 citroen
- 4 eieren
- 4 blaadjes kropsla

Bereiding:
Maak de mayonaise: klop de eierdooier met de mosterd en azijn tot luchtig en romig. Giet beetje bij beetje de zonnebloemolie erbij terwijl u flink door blijft kloppen. Doe er het sap van de halve citroen bij en giet er dan al kloppende de olijfolie door tot er een dikke mayonaise ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en misschien meer citroensap. Zet in de koelkast tot gebruik. Kook de eieren hard. Laat ze schrikken en pel ze. Leg een blaadje sla op elk bord en daarop een gehalveerd eitje. Bedek royaal met mayonaise. Serveer met lekker brood.
TIP: ook lekker met een ansjovisje bovenop.