Fragment

Culinaire Kerstklanken: Tussengerecht - Pasta cacio pepe

  1. Fragmentenchevron right
  2. Culinaire Kerstklanken: Tussengerecht - Pasta cacio pepe

Eten en muziek, het is een uitgelezen combinatie - zeker met kerst. Daarom deze hele week in De Muziekfabriek inspiratie voor de lekkerste muzikale recepten, verteld door culinair historica Charlotte Kleyn.

Het lijkt een gouden truc in theater en film: om duidelijk te maken hoe kwaadaardig een personage is, laat je hem lekker schranzen, terwijl de sympathieke hoofdpersonen lijden. Zo ook de schurk Scarpia, uit de opera Tosca van Puccini. Hij kon wel genieten van een typisch Italiaanse pasta!

Ingrediënten (4 personen):
Voor cacio e pepe gebruik je slechts kaas en zwarte peper. Omdat er zo weinig ingrediënten nodig zijn heb je extra goede kwaliteit nodig: echte pecorino romano en goede pasta dus. Daarnaast is het achtergehouden kookwater van de pasta heel belangrijk, die laat de kaas smelten, de saus bindt door het aanwezige zetmeel en de boel lekker smeuïg maakt.
- 2 theelepels zwarte peperkorrels
- 200 gram pasta (buccatini of rigatoni zijn klassiek, maar penne of spaghetti werken ook)
- 80 gram pecorino romano, fijngeraspt

Bereiding:
Maal de peper grof. Sommige pepermolens kun je daarvoor op een grovere stand zetten, maar in een vijzel gaat het ook.Zet een niet té grote pan water op voor de pasta – hoe meer zetmeel het water straks bevat, hoe beter de saus wordt. Kook de pasta twee minuten korter dan de kooktijd aangeeft. Pak tussendoor alvast een kop kookwater uit de pan en doe een flinke scheut in een grote kom. Laat een beetje afkoelen. Giet de pasta af en laat even staan in de vergiet. Doe de kaas in de kom met het kookwater en meng flink met een vork of garde tot u een smeuïge saus krijgt. Doe dan de pasta erbij en meng goed, voeg nog wat kookwater toe als het te droog is. Meng de zwarte peper erdoor en serveer direct.