Fragment

Anja Bihlmaier

  1. Fragmentenchevron right
  2. Anja Bihlmaier

Vorig jaar september begon Anja Bihlmaier officieel als chef-dirigent van het Residentie Orkest in Den Haag, waar zij meteen de nieuwe concertzaal Amare mocht openen. Dit weekend neemt ze haar orkest meer naar haar geboorteland Duitsland, naar het Bodenseefestival. En 20 en 22 mei sluit ze haar eerste seizoen in Den Haag af met het Requiem van Verdi.  

Bihlmaier wordt in 1978 geboren in het Zuid-Duitse dorp Abtsgmünd. Door een muziekleraar op de middelbare school ontwaakt haar fascinatie voor de klassieke klankwereld. ‘Hij herkende een sluimerend verlangen in mij’, zegt ze. ‘Hij stak het vuur aan en liet me negentig scholieren dirigeren in een opera over Tijl Uilenspiegel. Ik wist meteen: dit is mijn levensvervulling.’ 

Bihlmaier studeert schoolmuziek in Freiburg, op aandringen van haar ouders, die vrezen dat hun dochter geen toekomst heeft in het mannenbolwerk van het dirigeren. Maar Bilhmaier laat zich haar droom niet ontnemen, en doet het er gewoon bij. 

Op haar 28ste begint ze als repetitor met dirigeerverplichtingen bij een klein operahuis in Noord-Beieren. Twaalf jaar later werkt ze als Kapelmeister bij grote operahuizen in Kassel en Hannover. Sinds 2018 is ze freelance en staat voor toporkesten over de hele wereld.