Fragment

Synopsis The Midsummer Marriage

  1. Fragmentenchevron right
  2. Synopsis The Midsummer Marriage

Eerste bedrijf (ochtend)
De dageraad van de midzomerdag. Een groep jonge mensen komt samen op de open plek: het is de plek gekozen door Jenifer en Mark. Ze bezingen het opgaan van de zon, maar maken daarna plaats voor de danser Strephon en zijn gevolg en de He-Ancient en She-Ancient. Er wordt een rituele dans uitgevoerd.
Mark komt aangerend en eist een nieuwe dans voor zijn huwelijksdag; de Ancients willen niet dat hij de traditie doorbreekt. De nieuwe dans is dezelfde als de oude dans, met als verschil dat de He-Ancient de danser Strephon laat struikelen. De Ancients voorspellen dan dat er een nieuwe dans zal zijn voordat de dag voorbij is. Ze verdwijnen in een van de gebouwen.
Zonder nieuwe dans zingt Mark nu maar een nieuw lied voor zijn huwelijk. Zijn vrienden keren terug uit het woud. Ook zijn bruid Jenifer verschijnt, maar zij is gekleed voor een lange reis en daarvan walgt Mark. Jenifer reageert: “Het licht voor mij, voor jou de duisternis.” Ze is op de vlucht voor haar vader King Fischer. Ze duwt Mark opzij en beklimt de gebroken trap naar de hemel.
King Fischer nadert de open plek. Mark verdwijnt onder een van de heuvels in een grot, waarvan de poorten hard dichtslaan.
King Fischer denkt dat zijn dochter Jenifer bij Mark in de grot is en wil achter hen aan, de grot in. De Ancients willen hem niet doorlaten en daarom komt zijn secretaresse Bella met de suggestie dat haar vriendje Jack, een monteur, de deuren zou kunnen forceren. Door omkoping weet King Fischer de vrienden van Mark weg te sturen. Telkens als Jack de deuren wil forceren, weerklinkt echter de stem van Sosostris, die hen waarschuwt.
Iedereen keert weer terug: zelfs Jenifer, die in een witte gloed bovenaan de trap verschijnt, als getransformeerd. Mark keert terug van onder de heuvel, in een rode gloed. Als kind van de hemel en kind van de aarde vertellen ze onder leiding van de Ancients over hun ervaringen.
Het wordt een felle discussie, die onderbroken wordt door de ongeduldige King Fischer. Jenifer wil Mark tonen wie hij is door hem een spiegel voor te houden, maar hij slaat die in duizend stukken. Dan gaat Jenifer naar de diepten onder de heuvel en Mark gaat richting de hemel.

Tweede bedrijf (Middag)
Strephon danst onder de trappen van de tempel. Stemmen weerklinken. Jack, Bella en hun vrienden komen naar de open plek. Jack en Bella blijven er achter: Bella wil onmiddellijk met Jack trouwen. Ze kussen elkaar en lopen langzaam samen het bos in.
In een drietal rituele dansen jaagt een meisje achter een jongen aan: Strephon is die jongen. Hij is allereerst een haas die door een jachthond wordt belaagd, dan een vis die door een otter achterna wordt gezeten en tenslotte een vogel met een gebroken vleugel die door een havik wordt aangevallen.
Die scène ontlokt een gil aan Bella, waardoor de dansers wegvluchten. Jack troost Bella, die bekent dat ze niet in de wieg gelegd is voor al die mysterieuze gebeurtenissen. Bella werkt haar lippen en haar haar bij en zegt dat ze nog steeds in dienst is bij King Fischer en dat ze hem moet assisteren. Ze rent weg, maar daagt Jack uit om haar te volgen.

Derde bedrijf (Avond)
De jonge mensen vieren de avond met een maaltijd. De zon gaat onder. King Fischer, die met Bella naar de open plek komt, is er nog steeds van overtuigd dat de twee Ancients verantwoordelijk zijn voor de verdwijning van zijn dochter Jenifer. Hij wil hun krachten tegengaan door middel van zijn eigen waarzegster Madame Sosostris. Hij daagt de Ancients uit voor een strijd: ze waarschuwen hem, maar accepteren de uitdaging.
De jonge mensen keren terug met een troon en daarop een gemaskerde figuur met een kristallen bol. Het blijkt echter de verklede Jack te zijn. Een grap die wil aanduiden dat King Fischer niet op zoek is naar de waarheid maar naar wat hij zelf bepaalt dat de waarheid is.
Achter de troon verschijnt echter een in zwarte sluiers gehulde figuur: de echte Sosostris. King Fischer draagt Sosostris op te zeggen waar Jenifer is. Die waarschuwt hem om zich niet te mengen in de wereld van dromen. Ze vertelt hoe pijnlijk het kan zijn om zieneres te zijn. Zij ziet in haar kristallen bol dat Jenifer naakt in een bloemenveld ligt en benadert wordt door een gevleugelde leeuw met het gezicht van een mens. Dit is niet wat King Fischer wil horen: hij smijt de kristallen bol aan stukken. Hij wil dat Jack de sluiers van Sosostris verwijdert, maar die weigert en rent met Bella de bossen in.
Als King Fischer de sluiers zelf verwijdert, komt niet Sosostris tevoorschijn, maar een grote bloemenknop die open gaat: Mark en Jenifer komen eruit tevoorschijn, in een staat van gezamenlijke extase. King Fischer wil Mark neerschieten om Jenifer te bevrijden, maar door een afwerende beweging van Mark en Jenifer samen valt King Fischer dood neer.
De jonge mensen dragen King Fischer weg: Strephon en de dansers dansen een rituele zomerdans. De bladeren van de bloemenknop vatten vlam.
Het maanlicht schijnt boven de tempel. Iedereen is verdwenen, inclusief de Ancients.
De ochtend breekt aan: Mark en Jenifer verschijnen van twee verschillende kanten, gekleed voor hun huwelijk. Ze begroeten elkaar vol liefde. Met hun vrienden dalen ze de heuvel af. Als de zon opkomt, blijken de tempelgebouwen niet meer dan ruïnes te zijn.