Fragment

Dap Hartmann over zijn boek met meest favoriete componisten van Reinbert de Leeuw 'Over de grens'

foto: Uitgeverij Prometheusfoto: Uitgeverij Prometheus
  1. Fragmentenchevron right
  2. Dap Hartmann over zijn boek met meest favoriete componisten van Reinbert de Leeuw 'Over de grens'

Dap Hartmann maakte voor het eerst kennis met Reinbert de Leeuw toen hij op televisie keek naar een aflevering van Toonmeesters, een reeks van acht documentaires uit 1994 en 1997 van Cherry Duyns, waarin hij Reinbert de Leeuw volgt bij uitvoeringen van werk van acht hedendaagse componisten. "Het verschafte mij de toegang tot moderne klassieke muziek, en Reinbert de Leeuw werd mijn gids in het land van de muziek die ik tot dan toe niet kende en had afgedaan als perfide piep-kraakmuziek."

Hartmann, astronoom en docent innovatie en ondernemerschap aan de TU Delft, ontmoette De Leeuw voor het eerst in 2002 en tien jaar later besloten ze samen een boek te schrijven over 12 door Reinbert de Leeuw gekozen componisten. Dat wil zeggen: Reinbert vertelde en Dap schreef het op. Het resulteerde in 'Over de grens' dat afgelopen zomer uitkwam. Helaas maakte Reinbert de voltooiing van het boek niet mee, hij overleed op 14 februari 2020.

Kijk en luister het gesprek met Dap Hartmann.

Video niet beschikbaar

Kijk hier naar het gesprek van Hans Haffmans met Reinbert de Leeuw over componist Claude Vivier, vlak voor het overlijden van De Leeuw in 2020.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister hier naar de podcast uit 2018 met Reinbert de Leeuw. Met verhalen over zijn jeugd, zijn leven als componist en zijn liefde voor componisten als Kurtág en Messiaen en zijn ontdekking van Bach.