Fragment

Pianist Arielle Vernède was de eerst pianist die het Canto uitvoerde begin jaren tachtig

  1. Fragmentenchevron right
  2. Pianist Arielle Vernède was de eerst pianist die het Canto uitvoerde begin jaren tachtig

Componist Simeon ten Holt werd vandaag, precies 100 geleden geboren, in Bergen. In 2012 overleed hij op 89-jarige leeftijd. Bij het grote publiek vooral bekend van zijn Canto Ostinato. Talloze keren uitgevoerd en opgenomen. Vanmiddag praten we met iemand van het eerste uur: pianist Arielle Vernède en met koordirigent Maria van Nieukerken van kamerkoor Pa'dam die met een koorversie van Canto komt.

Pianist Arielle Vernède
Het begon allemaal begin jaren ’80. Vier jonge conservatoriumstudenten speelden het stuk voor het eerst, onder toeziend oog van Ten Holt. Een paar jaar later, in 1985, maakte Canto met deze ‘oergroep’ met pianisten Gerard Bouwhuis, Gene Carle, Kees van Zeeland en Arielle Vernède, z’n grote doorbraak op het Holland Festival. 


Maria van Nieukerken en Pa'dam over de koorversie van componist Benno Bonke
"De weduwe van Simeon ten Holt was erop tegen teksten te gebruiken. Ook met pseudo-Latijn wilde zij niet, omdat iedereen er dan toch iets in gaat horen. Daarom zingt het koor alleen klinkers. Dat is heel zwaar voor de zangers. De klinkerklanken wisselen soms snel, soms langzaam. Het is ook heel beperkt. Eigenlijk is canto ostinato best een hamerend stuk. Veel attack. Daarom hebben we er toch ook instrumenten erbij gehaald: harp, marimba, contrabas."

Aankomende zondag zijn beide werken te horen op de Simeon Ten Holt Dag in Tivoli Vredenburg.
Het Avondconcert is er zondag ook live bij.