Fragment

De zangers in Haydns Armida

  1. Fragmentenchevron right
  2. De zangers in Haydns Armida

Sopraan Meagan Miller (Armida), dochter van een NASA-wetenschapper, heeft opgetreden in de Weense Staatsopera, de Metropolitan Opera New York en diverse andere operahuizen in Amerika en Europa. Ze zingt rollen in opera's van Richard Wagner, zoals Sieglinde in Die Walküre en Elsa in Lohengrin. Een andere glansrol is de titelrol in Ariadne auf Naxos van Richard Strauss.  Ten tijde van deze uitvoering van Armida was Meagan Miller net bezig met de overstap van Mozartrollen zoals de Gravin in Le nozze di Figaro of Donna Anna in Don Giovanni  naar het zwaardere repertoire van Wagner en Strauss en naar Puccini-rollen zoals Minnie in La fanciulla del West
Tenor Gregory Kunde (Rinaldoexcelleerde jarenlang in de grote rollen van opera's van Rossini en Donizetti en zong een aantal van deze rollen bij de Zaterdagmatinee, zoals Percy in Donizetti's Anna Bolena en de titelrol in Rossini's Otello. Hij combineerde - en dat is in deze uitzending goed te horen - een krachtig stemgeluid met een soepele techniek. Hij heeft tevens veel indruk gemaakt in de muziek van Berlioz, met de titelrol in Benvenuto Cellini en Aeneas in Les Troyens. Hij nam Benvenuto Cellini maar liefst twee keer op voor cd. Van zijn vertolking van Aeneas is een dvd verschenen, waarin hij te zien is naast Susan Graham en Anna Caterina Antonacci. De laatste jaren is hij met succes overgeschakeld naar het grote repertoire van Puccini en Verdi, zoals de titelrol in Verdi's Otello.
Sopraan Mojca Erdmann (Zelmira) was bij De Nationale Opera te zien in de titelrol van Alban Bergs Lulu en als Blonde in Mozarts Die Entführung aus dem Serail. Ze begon haar carrière in het kinderkoor van de opera van Hamburg en studeerde later zang bij onder meer Evelyn Herlitzius en Hans Sotin. Met haar verbluffende stemomvang en fenomenale hoogte wordt ze veel gevraagd in muziek van eigentijdse componisten. In New York zong ze aan de Metropolitan Opera onder meer de rol van Zerlina in Don Giovanni van Mozart en de Woudvogel in Siegfried van Richard Wagner. 
De bas-bariton Vito Priante (Idreno) is op cd te horen in opera's van Handel, Mozart en Rossini. Hij debuteerde in Florence en was inmiddels te horen in diverse Italiaanse operahuizen - inclusief de Scala in Milaan -, in het Royal Opera House Covent Garden, in München en in Parijs.