60 jaar ZaterdagMatinee
NTR

Over het Groot Omroepkoor

foto: Hans van der Woerdfoto: Simon Van Boxtel
  1. Klassiekchevron right
  2. Over het Groot Omroepkoor

Van a capella koormuziek tot stukken met symfonieorkest, en van romantisch tot hedendaags: met dit brede repertoire is het Groot Omroepkoor van alle markten thuis. Ook is het ensemble als omroepkoor volop te horen in de concertseries op NPO Radio 4.

Met ruim 60 leden is het Groot Omroepkoor (GOK) het enige professionele koor van deze omvang in Nederland. De meeste concerten van het GOK vinden plaats tijdens de omroepseries AVROTROS Vrijdagconcert, NTR ZaterdagMatinee en Zondagochtend Concert. Het koor is voornamelijk samen met het Radio Filharmonisch Orkest te horen in opera's, oratoria en cantates, maar heeft ook a capella koormuziek op de lessenaar staan. Extra bijzonder zijn de vele opdrachtwerken en premières die onderdeel uitmaken van het repertoire van het GOK, zoals muziek van Mathilde Wantenaar, Alfred Momotenko-Levitsky en Bart Visman.

De geschiedenis van het Groot Omroepkoor

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de Commissie voor de Radio-omroep de opdracht om nieuwe ensembles samen te stellen die voor alle omroepen beschikbaar zouden zijn. Zo ontstond het Groot Omroepkoor in 1945. Sindsdien heeft het koor een onmisbare rol in het Nederlandse muziekleven vervuld. Zo voerde het GOK premières uit van grote twintigste-eeuwse componisten als Boulez, Ligeti en Messiaen. Historisch was de Nederlandse première van het War Requiem van Benjamin Britten in 1964 onder leiding van de componist zelf en Bernard Haitink.

Het Groot Omroepkoor (Foto: Hans van der Woerd).

Dirigenten van het Groot Omroepkoor

Alle chef-dirigenten koesteren warme herinneringen aan hun tijd bij het Groot Omroepkoor. De eerste was Kenneth Montgomery, die werd opgevolgd door achtereenvolgens Robin Gritton, Martin Wright, Simon Halsey, Celso Antunes en Gijs Leenaars. Sinds maart 2015 is Klaas Stok koorleider van het GOK. Peter Dijkstra trad in september 2018 aan als eerste gastdirigent en Michael Gläser is vaste gastdirigent sinds 2010.

Vanaf 1 september 2020 is Benjamin Goodson chef-dirigent van het Groot Omroepkoor. Nadat hij in december 2018 de opera A village Romeo and Juliet van Frederick Delius dirigeerde in de NTR ZaterdagMatinee, klonk bij veel koorleden de wens om hem tot chef-dirigent te benoemen. "Vanaf ons eerste project samen voelde ik een oprechte verbinding met dit geweldige ensemble, een juweel in het Europese klassieke landschap", zei Goodson nadat hij chef-dirigent was geworden. "Voor mij wordt het koor gedefinieerd door de intensiteit van z’n klank – door z’n menselijkheid."

Website Groot Omroepkoor

Omslag: Hans van der Woerd

Ster advertentie
Ster advertentie