Achter de schermen

Soundtrack, score en original song: hoe zit het ook al weer?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Soundtrack, score en original song: hoe zit het ook al weer?

Je hebt de termen 'score' en 'original song' vast wel eens voorbij zien komen tijdens de Oscar-uitreikingen. Maar wat is het verschil tussen deze begrippen? En wat is dan de soundtrack? We zetten het voor je op een rij.

Wat is een soundtrack?

De term 'soundtrack' kan verschillende betekenissen hebben. Technisch gezien is de soundtrack al het geluid wat je hoort in een film, van geluidseffecten tot dialoog en achtergrondmuziek. Maar in de praktijk wordt er alle muziek in de film mee bedoeld. Dus de instrumentale achtergrondmuziek tijdens de scènes, bestaande liedjes waar de rechten van zijn gekocht, óf liedjes die speciaal geschreven zijn voor de film.

Wat is een original song?

Zo'n liedje dat speciaal is gecomponeerd voor de film noemen we een 'original song'. Dit is ook gelijk een categorie voor de Oscars. Vorig jaar gingen Lady Gaga en Bradley Cooper ervandoor met deze prijs voor hun nummer Shallow uit A Star Is Born. Ook Bond-songs zijn populair in deze categorie: Adele won samen met Paul Epworth de Oscar voor original song in 2013 met Skyfall en Sam Smith won drie jaar later met Writing's on the Wall.

Original song-voorbeeld: Skyfall uit de gelijknamige Bond-film:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is een filmscore?

Door naar de score. Dit is simpel gezegd de achtergrondmuziek die je hoort tijdens een scène. Deze muziek is over het algemeen instrumentaal, om niet af te leiden van de dialoog.

De muziek wordt speciaal gecomponeerd voor die specifieke film. Idealiter versterkt deze muziek wat je ziet op het scherm. Het zorgt ervoor dat je nog verder op het puntje van je stoel gaat zitten of een extra traantje wegpinkt.

Score-voorbeeld: Day Wasted uit de film Skyfall, geschreven door Thomas Newman:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De mooiste scores op NPO Klassiek tijdens de Filmmuziek Top 100

Tijdens de Filmmuziek Top 100 op NPO Klassiek hoor je vooral 'scores'. We zullen ook vaak de termen 'soundtrack' en 'filmmuziek' gebruiken, maar nu weet je hoe het zit.

Een geschiedenislesje over de ontwikkeling van filmmuziek

De ontwikkeling van het genre filmmuziek

De ontwikkeling van het genre filmmuziek

Filmmuziek Top 200

De Filmmuziek Top 200 was een feest! Op donderdag 7 en vrijdag 8 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

🍿 Bekijk de lijst van 2024

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie