Achter de schermen

Ardemus Quartet over filmmuziek uit 'The Piano'

foto: Marc Wielaertfoto: Marc Wielaert
  1. Klassiekchevron right
  2. Ardemus Quartet over filmmuziek uit 'The Piano'

Doofstom hoofdpersonage uit The Piano krijgt haar stem terug door de muziek van Michael Nyman en de musici van het Ardemus Quartet:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ada kan niet praten en woont al een tijd alleen met haar dochter. Ze brengt elke dag uren door met het spelen op haar piano. Dan wordt zij uitgehuwd aan Stewart, een man die in Nieuw-Zeeland woont. Eenmaal daar aangekomen met haar dochter en piano, besluit Stewart deze te verkopen aan landverkoper George. Ada is hierdoor zo treurig dat ze afschuw voelt voor Stewart. George vraagt haar om les, zodat ze haar piano kan terug terugverdienen. Maar daar zitten ook andere voorwaarden aan vast. Eerst voelt ze ook afschuw voor hem, maar langzamerhand begint ze een intieme relatie met hem.

The Piano is een film van schrijfster en regisseur Jane Campion uit 1993. Met deze film was ze de eerste vrouw die een Gouden Palm won op het Cannes filmfestival.

De film speelt in het recent gekoloniseerde Nieuw-Zeeland van de 19e eeuw. De hoofdrollen worden gespeeld door Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill, Anna Paquin en Kerry Walker.

Voor deze film componeerde Michael Nyman de muziek, die hij zich voorstelde zoals die zou kunnen zijn geïmproviseerd in de negentiende eeuw. Holly Hunter speelde zelf een groot gedeelte van de muziek.

Ardemus Quartet

De vier musici leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam. Vanaf het eerste moment voelden zij een natuurlijke manier van samenspelen en al snel sloeg de muzikale vonk over. De naam van het kwartet was dan ook snel duidelijk: Ardemus is Latijns voor ‘wij branden’.

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Filmmuziek Top 200

De Filmmuziek Top 200 was een feest! Op donderdag 7 en vrijdag 8 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

🍿 Bekijk de lijst van 2024

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie