Actueel

Samen in actie voor Oekraïne met Radio555: ruim 106 miljoen euro opgehaald

foto: Giro555
  1. Klassiekchevron right
  2. Samen in actie voor Oekraïne met Radio555: ruim 106 miljoen euro opgehaald

Het conflict in Oekraïne dreigt voor 44 miljoen Oekraïners uit te lopen op een humanitaire ramp. Hulp is voor ieder van hen van levensbelang. Daarom bundelen de landelijke radiozenders 100% NL, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime hun krachten om geld op te halen voor Giro555. Ook NPO Radio 4 doet mee.

De voorlopige eindstand is...

Video niet beschikbaar

Eindstand Giro555-actiedag voor Oekraïne: ruim 106 miljoen euro

De landelijke actiedag van Giro555 voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne is afgesloten met een eindstand van ruim 106 miljoen euro. Dat is bekendgemaakt in het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne, een uitzending die tegelijk te zien was op NPO 1, RTL 4 en SBS 6. Het gaat om een voorlopig bedrag. De verwachting is dat het de komende dagen nog oploopt.

De opbrengst is voor onderdak, medische zorg en schoon drinkwater voor getroffen Oekraïners. Tot vandaag was er al 21,4 miljoen euro ingezameld. Rond het middaguur was dat bedrag opgelopen naar ruim 29,5 miljoen euro en aan het begin van de avond was de tussenstand 40,9 miljoen. Daar kwamen dus nog tientallen miljoenen euro's bij.

15 miljoen van kabinet

In de televisie-uitzending maakte minister Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bekend dat het kabinet nog eens 15 miljoen euro uittrekt voor noodhulp aan Oekraïne. Dat komt bovenop de 24,5 miljoen euro die eerder al werd toegezegd.

De actie voor Oekraïne is nu de op twee na succesvolste inzamelingsactie van Giro555. De actie voor slachtoffers van de tsunami in Azië in 2004 bracht het meest op: 208 miljoen euro. Na de aardbeving in Haïti in 2010 werd 111 miljoen euro ingezameld.

Opbrengst reclame ook naar goede doel

Op tien radiozenders en op sociale media liep tussen 06:00 uur en 21:00 uur Radio555. Dj's van de samenwerkende radiozenders draaiden nummers die mensen konden aanvragen in ruil voor een donatie. De opbrengst van de reclameblokken was ook voor Giro555.

Radio555 op NPO Radio 4

Dit artikel wordt steeds geupdatet. Laatste update is van 7 maart 2022, 23:14 uur.

Vrijdag t/m zondag

  • Op vrijdagavond trapt het AVROTROS Vrijdagconcert af met een speciale toegift door Amsterdam Sinfonietta. Bekijk het programma hier.
  • Zondag hoor en zie je in het Avondconcert een benefietconcert voor Oekraïne. Concert for Peace. De Oekraïense pianist Anna Fedorova en de Russische cellist Maya Fridman organiseren dit benefietconcert voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De gehele opbrengst van het concert komt ten goede aan de samenwerkende hulporganisaties onder Giro555.
  • In Vrije Geluiden draait presentator Aad van Nieuwkerk een speciale EBU-opname van een Oekraïens strijkkwartet... Heel bijzonder. Bekijk de programmering.

Maandag

  • De Ochtend van 4 trapt de dag af met een gesprek met een vertegenwoordiger van het Rode Kruis.
  • Gedurende de dag komen er korte bijdrages vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid over de tussenstand en andere bijzondere zaken rond de inzamelingsactie. Vanuit NPO Radio 4 zitten Margriet Vroomans (De Ochtend van 4, 10:00 - 11:00 uur) & Muziekfabriek-presentatoren Carine Lacor (15:00 - 16:00 uur) en Jan van Poppel (18:00 - 19:00 uur) in het belpanel.
  • Opium houdt een veiling van culturele uitjes waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Er zijn hele toffe veilingitems waar luisteraars op kunnen bieden. Van VIP-tickets voor Het Prinsengrachtconcert tot een privéconcert van Thomas Beijer & Olivia Vermeulen op 11 april. Meer over de veiling. De veiling is gesloten. Er is een bedrag van 5.500 EUR opgehaald.
  • En je zult de hele dag verschillende werken uit het benefietconcert 'Concert for Peace' horen, uiteraard met de oproep om te doneren aan Giro555 via radio555.nl.
  • In het Avondconcert zal de eindopbrengst van deze dag te horen zijn.

Al onze activiteiten, fragmenten & items kun je hier terug vinden:

Samen in actie voor Oekraïne

Gezamenlijk programma Radio555

Op maandag 7 maart is op alle deelnemende zenders (100% NL, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime) het gezamenlijke programma Radio555 te horen, waarvoor de presentatoren in verschillende formaties samen 15 uur lang radio maken. Hiermee proberen zij zoveel mogelijk geld op te halen voor de slachtoffers die hard getroffen worden door het conflict in Oekraïne. Luisteraars kunnen een nummer aanvragen voor geld of direct doneren via radio555.nl.

Er zijn bekende presentatoren in unieke combinaties te horen. Radio555 zendt van 06:00 tot 21:00 uur uit vanuit het actiecentrum in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, te volgen op de tien deelnemende radiozenders en te zien via TV 538 en NPO 1 extra (en hieronder). De presentatoren doen verslag van de inzamelingsactie, geven luisteraars de ruimte met hun persoonlijke verhaal en onder redactie van de NOS houden zij Nederland op de hoogte met actuele nieuwsupdates.

Samen in actie voor Oekraïne

foto: Giro555

Samen in actie voor Oekraïne

De mensen uit Oekraïne hebben dringend hulp nodig. Geef voor voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Via de onderstaande button kom je op de site van Giro555 waar je kunt doneren. Of ga naar onze overzichtspagina.

Geef nu aan Giro555 Home 'Samen in actie voor Oekraïne'

Ster advertentie
Ster advertentie